Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Ekonomika

Fitch ponechala VÚB rating, pre matku je dôležitá

VÚB, dcérska spoločnosť banky Intesa SanPaolo Foto: TASR

VÚB obhájila rating len o stupeň nižší než jej materská firma Intesa SanPaolo. Podľa agentúry to odráža strategickú dôležitosť slovenskej dcérskej spoločnosti pre Intesu.

Varšava/Bratislava 18. októbra (TASR) - Medzinárodná agentúra Fitch potvrdila dlhodobý emisný rating Všeobecnej úverovej banky (VÚB) na úrovni BBB+ s negatívnym výhľadom, krátkodobý na úrovni F2 a aj tzv. podporný rating banky ponechala na úrovni 2.

Potvrdenie ratingu odráža názor Fitch, že materská talianska banka Intesa SanPaolo, ktorá vlastní 96,76-% podiel vo VÚB, v prípade potreby svoju slovenskú dcéru podporí.

Rating VÚB je iba o jeden stupeň nižší, ako rating jej matky, ktorej Fitch pridelila známku A-. Tento malý rozdiel je známkou toho, že VÚB má pre Intesu SanPaolo strategický význam, jednak vzhľadom na takmer 100-% vlastnícky podiel, a tiež vysoký stupeň integrácie a strategické ciele talianskej matky v strednej a východnej Európe.

Postavenie VÚB v rámci skupiny ešte podčiarkujú jej solídne výsledky a výrazný podiel na čistom zisku Intesy SanPaolo, ktorý v 1. polroku 2012 dosiahol 3,9 %.

Fitch na záver upozorňuje, že ak zmení dlhodobý emisný rating materskej Intesa SanPaolo, pristúpi k jeho úprave aj v prípade VÚB. Aj negatívny výhľad ratingu slovenskej dcéry odráža negatívny výhľad talianskej bankovej skupiny.