Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Fitch potvrdila pre SR rating A, z negatívneho výhľadu je stabilný

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Revízia výhľadu podľa rezortu financií zohľadňuje názor ratingovej agentúry týkajúci sa verejných financií, ktoré sa zlepšili v dôsledku silného rastu príjmov a väčšej dôvery v hospodárske oživenie.

Bratislava 30. októbra (TASR) – Ministerstvo financií (MF) SR pozitívne víta najnovšie závery ratingovej agentúry Fitch Ratings, ktorá Slovensku potvrdila rating na úrovni A a navyše prehodnotila svoj výhľad smerom nahor z negatívneho na stabilný.

Ako ďalej informoval tlačový odbor rezortu financií, Fitch Ratings vo svojej najnovšej správe vyzdvihla najmä doterajší konkurencieschopný export, stabilný prílev priamych zahraničných investícií a kapitálu do EÚ a tiež dobre zabezpečený bankový sektor so silnou kvalitou aktív.

Agentúra podľa MF tiež poukázala na to, že čerpanie prostriedkov z plánu obnovy a odolnosti bude od budúceho roka čoraz viac prispievať k rastu hrubého domáceho produktu (HDP), a to až do roku 2024, keď dosiahne vrchol. Prílev zdrojov z plánu obnovy by mal v budúcich rokoch prispieť k rastu HDP v priemere 1,4 %.

"Najnovšie hodnotenie agentúry je naozaj dobrá správa pre Slovensko. Zlepšenie výhľadu je totiž ocenením nášho zodpovedného prístupu k verejným financiám," zhodnotil aktuálnu správu štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek.

Revízia výhľadu podľa MF zohľadňuje názor ratingovej agentúry týkajúci sa verejných financií, ktoré sa zlepšili v dôsledku silného rastu príjmov a väčšej dôvery v hospodárske oživenie.

"Faktor, ktorý by mohol pozitívne ovplyvniť budúci vývoj slovenského úverového ratingu, je schopnosť vlády vrátiť dlh verejnej správy v strednodobom horizonte späť na pevný klesajúci trend," uviedla agentúra vo svojej správe.