Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Fitch revidovala výhľad ratingu Pakistanu na negatívny zo stabilného

Ženy sa brodia po zaplavenej ceste po monzúnových dažďoch v Karáčí v Pakistane, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pakistan čelí ekonomickým otrasom, jeho devízové rezervy sa rýchlo vyčerpávajú, mena oslabuje a fiškálny deficit sa prehlbuje.

Islamabad 19. júla (TASR) - Ratingová agentúra Fitch v utorok revidovala smerom nadol výhľad ratingu Pakistanu na negatívny zo stabilného. Poukázala pritom na zhoršenie vonkajšej likviditnej pozície krajiny a podmienok financovania, ako aj na riziká vyplývajúce z obnovenej politickej nestability. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Fitch však zatiaľ potvrdila Pakistanu úverovú ratingovú známku na úrovni B-.

Pakistan čelí ekonomickým otrasom, jeho devízové rezervy sa rýchlo vyčerpávajú, mena oslabuje a fiškálny deficit sa prehlbuje.

Fitch odhaduje, že sa rozpočtový deficit Pakistanu tento rok zvýši na 7,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) zo 6,1 % HDP v uplynulom roku. A zároveň pakistanská rupia sa oslabuje pod tlakom klesajúcich devízových rezerv.

Pakistan minulý týždeň dosiahol dohodu s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o oživení záchranného úveru, ktorý musí ešte schváliť predstavenstvo fondu, takže na peniaze od MMF a z iných zdrojov Islamabad stále čaká. A k ekonomickým problémom sa pridala aj politická nestabilita. Hospodárstvo krajiny pritom spomaľuje a inflácia sa v júni vyšplhala na 21,3 %.

Agentúra Standard & Poor's pridelila naposledy Pakistanu úverový rating na úrovni B- so stabilným výhľadom a Moody's B3 s negatívnym výhľadom.