Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

flydubai: 14,4% nárast v počte cestujúcich a zisk 31,6 milióna AED

Foto: flydubai

Oznámenie ročných hospodárskych výsledkov za rok končiaci 31. 12. 2016.

Dubai 1. februára (OTS) - Spoločnosť flydubai dnes ohlásila svoje hospodárske výsledky za rok 2016. Spoločnosť vykázala zisk 31,6 milióna AED (8,6 milióna USD) a výnosy vo výške 5 miliárd AED (1,37 miliardy USD), ktoré sú o 2,4 % vyššie v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Silnejší druhý polrok, ktorý bol charakteristický zvyšujúcim sa počtom pasažierov, bol ovplyvnený menším tlakom na výnosy. To viedlo k nižšiemu celkovému rastu výnosov, reflektujúc tak pokračovanie nepriaznivých faktorov aj po prvom polroku.

Jeho veličenstvo Šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predseda predstavenstva flydubai, povedal: “flydubai oznamuje už piaty rok po sebe ziskové výsledky. V roku 2012, čo bol tretí rok našej činnosti, sme prepravili 5,1 milióna pasažierov. Tento rok sme prepravili 10,4 milióna pasažierov, čo ukazuje na to, že flydubai pomáha meniť návyky cestovania po regióne, biznis aj turistickej klientely. Etablovaná turistická destinácia, globálne centrum obchodu ako aj geografická poloha Spojených arabských emirátov podporili potrebu zvýšenej konektivity.“

Ghaith Al Ghaith, výkonný riaditeľ (CEO) flydubai
Foto: flydubai
Ghaith Al Ghaith, výkonný riaditeľ (CEO) flydubai, zhodnotil ročné výsledky 2016 takto: “Počas minulých dvoch rokov sme videli kumulatívny nárast prepravy pasažierov o 52 % v zmysle RPKM (výnos na prepraveného pasažiera na kilometer). Neustále sa ukazuje, že lojálnych zákazníkov v celej sieti získavame ponukou priamych leteckých spojení a tým, že im vyhovujú naše služby na palube. Počas minulých dvoch rokov sme zaznamenali zlepšenie ASKM (dostupná kapacita sedadiel na kilometer) o 16%, čo je najmä vďaka nižším cenám paliva a neustálemu manažmentu nákladov. Sme však svedkami zložitého cenového a prevádzkového prostredia.

Výkonnosť nákladov a príjmov
EBITDAR(EBITDAR sa počíta ako zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi, amortizáciou a nákladov na prenájom) bol zdravý a na úrovni 21,1% výnosov.; je to zlepšenie minuloročného výsledku, ktorý bol 20,5%.
Stav peňažných prostriedkov a pozícia hotovostných ekvivalentov zostali na 2,3 miliardy AED, vrátane zálohových platieb na dodávky budúcich lietadiel.

Náklady na palivo predstavovali 25% z prevádzkových nákladov v porovnaní s 30,6% v minulom roku. V porovnaní s minulým rokom vidíme opäť nižšie ceny palív, pričom hedžovanie ceny palív ovplyvnilo iba 21% objemu za celý rok 2016.

Vedľajšie výnosy pozostávajúce z batožiny, carga a predaja palubných služieb prispeli 13,8% k výnosom. V porovnaní s minulým rokom, kedy boli na úrovni 15,1%, poklesli.

Prevádzkový výkon
Dodávky lietadiel: V roku 2016 pribudlo do flotily osem Next-Generation Boeing 737-800 a prispeli k rozvoju siete. Priemerný vek flotily bol 3 roky a 8,5 mesiaca.
Biznis trieda: Pokračoval nárast pasažierov biznis triedy a zaznamenali sme 2,4 násobný nárast pasažierov v porovnaní s rokom 2014. Destinácie Subkontinentu zaznamenali najväčší záujem o biznis triedu, s tým, že prepravili až dvojnásobok pasažierov. Nasledovala oblasť Kaukazu, kde tento segment rástol o 88% ako výsledok uvoľnenia vízových pravidiel. Táto situácia vytvorila záujem o odletovú aj príletovú prevádzku. V Európe rástli biznis pasažieri o 38% a v krajinách Perzského zálivu a Strednom východe o 24%.
Rozvoj siete: V priebehu roka sme zaznamenali vďaka zvýšenej letovej frekvencii a zlepšovaniu výkonov nových 41 trás, ktoré sme uviedli v rokoch 2014 a 2015, rast ASKM o 9%.

Od 29. novembra funguje let do populárnej destinácie Bangkok dvakrát denne. Je to prvá destinácia mimo krajín Perzského zálivu, ktorá je obsluhovaná dvakrát za deň.

Naprieč celou sieťou zaznamenal flydubai takéto toky pasažierov:
- Krajiny oblasti Perzského zálivu a Stredný východ: flydubai zabezpečil 28% celkovej prevádzky medzi Dubajom a krajinami Golfského zálivu a Stredným východom.
- Európa: Počet pasažierov narástol o 19%
- Rusko: S 21 letmi týždenne a 7 destináciami narástol počet pasažierov o 3%
- Ukrajina: Celkový počet pasažierov flydubai na letoch medzi Ukrajinou a Dubajom vzrástol o 26%
- Stredná Ázia (Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan a Turkmenistan): So svojimi 5 destináciami v regióne prispel flydubai 23% k celkovému rastu dubajských letísk
- Subkontinent: Počty pasažierov na linkách flydubai vzrástli o 22% 3 EBITDAR sa počíta ako zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi, amortizáciou a nákladov na prenájom
- Afrika: Počty pasažierov z 11 destinácií narástli o 3% a prispeli 12% k celkovému rastu dubajských letísk.

Al Maktoum International (DWC): flydubai bol prevádzkovaný z DWC od októbra 2016. So svojimi dvoma letiskovými bránami bude pokračovať v postupnom zvyšovaní svojej prevádzky na DWC, tak ako bude letisko v budúcnosti expandovať.
Počty zamestnancov: flydubai rástol aj v počte zamestnancov. V súčasnosti tvorí tím spoločnosti 3,773 zamestnancov, z toho 746 pilotov, 1,618 palubných zamestnancov a 282 inžinierov.
OPEN: flydubai uviedol svoj jednoduchý a prehľadný program odmien 25.októbra 2016. Program bol trhom prijatý veľmi dobre.

Základné prevádzkové čísla
 31. december 2016 31. december 2015Percento (%) Rast
ASKM (v miliónoch)
 25 995 23 8579,0
 ASKM (v miliónoch) 25 995 23 857 9,0 Počet pasažierov (v miliónoch)
 10,4 9,0414,4
Veľkosť flotily (počet lietadiel)
575014,0
Príspevok k celkovému rastu dubajských letísk (v percentách)
2111,5n.a.
Využitie lietadiel – priemerný počet hodín na lietadlo a deň
13,513,6n.a.
Odlety
88 11481 5308,1


FZ981: po tragickej strate letu FZ 981 19. marca 2016, flydubai kontinuálne podporuje rodiny, ktoré stratili svojich blízkych. Okrem poskytnutia začiatočnej a priebežnej finančnej pomoci je náš špecializovaný tím (Long term Care Team) stále k dispozícií pozostalým rodinám. Tie sú v strede nášho záujmu. Pracujeme na plánoch na vybudovanie pomníka, ktorý pripomenie prvé výročie nešťastia.
Ghaith Al Ghaith, výkonný riaditeľ (CEO) of flydubai, povedal: “Prostredníctvom poverených zástupcov flydubai pokračuje v podpore vyšetrovania tragickej nehody. Náš špecializovaný tím (Long term Family Assistance) je rodinám neustále k dispozícii.

Výhľad
Spoločnosť flydubai bude počas roku 2017 prvou leteckou spoločnosťou na Strednom východe, ktorá bude mať nový model Boeing 737 MAX 8. Prvýkrát bude toto lietadlo uvedené do prevádzky v druhej polovici roku. Celková kapacita nebude počas roku 2017 rásť, keďže je potrebné upraviť krátkodobé kapacity, kvôli neustále náročnému prevádzkovému prostrediu. Od uvedenia na trh je jeden z princípov flydubai udržať nízky vek flotily lietadiel. Tento rok uplynie 8-ročný lízingový plán pre 4 Boeingy Next-generation 737-800 a počas roka budú z leteckého parku vyradené.
Ghaith Al Ghaith, výkonný riaditeľ flydubai, pri pohľade na rok 2017 povedal: „V roku 2017 zostaneme opatrní, keďže budeme naďalej podnikať v náročnom socio-ekonomickom prostredí. Výnosy zostanú pod tlakom a očakávame, že v tomto roku budeme mať plochý rast. Tešíme sa na prvý Boeing 737 MAX 8 v tomto regióne, ktorý prinesie ďalšiu palivovú a prevádzkovú efektivitu do našej mladej flotily. Zameriavame sa na našu stratégiu viesť v oblasti inovácií, zabezpečiť bezkonkurenčný zážitok na palube aj na zemi, tak ako budeme ďalej pokračovať v uspokojovaní cestovných požiadaviek našich pasažierov.

O flydubai
Letecká spoločnosť flydubai so sídlom v Dubaji sa svojou neustále sa rozrastajúcou sieťou destinácií snaží zvýšiť prepojenie medzi rôznymi kultúrami. Od svojho založenia v roku 2009 spoločnosť flydubai:
- Vytvorila sieť 85 destinácií v 43 krajinách.
- Vybudovala flotilu, ktorú tvorí 57 lietadiel typu Next-Generation Boeing 737-800. Do roku 2023 bude disponovať ďalšími 100 lietadlami.
- Otvorila 57 nových leteckých liniek z destinácií, ktoré predtým nedisponovali priamym spojením do Dubaja, prípadne letecké spojenie nebolo prevádzkované dopravcom zo Spojených arabských emirátov.
Vďaka svojej flexibilite prispieva spoločnosť flydubai k ekonomickému rozvoju Dubaja a to v súlade s víziou dubajskej vlády podporovať obchod a cestovný ruch na trhoch, ktoré doteraz neboli dostatočne obsluhované. Viac informácií o službách spoločnosti flydubai nájdete na stránke https://news.flydubai.com/