Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Fond nehnuteľností Accolade vstupuje na slovenský trh

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Transakcia za 85 mil. EUR dokazuje, že práve priestory pre podnikanie 21. storočia sú dnes významnými finančnými inštitúciami považované za najviac atraktívny segment komerčných budov.

Bratislava 10. decembra (Teraz.sk) - Fond priemyselných nehnuteľností Accolade aj napriek neľahkému obdobiu sprevádzanému pandémiou Covid-19 si pripísal do svojho portfólia 170.000 m2 nových, k okoliu šetrných priestor pre podnikanie v hodnote 140 miliónov EUR a svojim investorom priniesol za posledný rok zhodnotenie 9,38 % v eurovej a 12,66 % v korunovej triede. Z rastu e-commerce a logistiky môžu ťažiť teraz aj slovenskí investori.

Priestory pre moderné podnikanie tento rok potvrdili zásadný význam v živote každého z nás. Aj vďaka nim a nájomcom, ktorí v nich pôsobia, sa európska ekonomika udržala v chode aj za čias tej najväčšej karantény a neskolabovalo základné zásobovanie domácností, firiem i štátov. Navyše, dynamický rast sektorov logistiky a e-commerce ukázal tiež ich investičný potenciál. Priemyselné nehnuteľnosti hrajú dôležitú úlohu v stratégiách tých najväčších svetových fondov. Zároveň sú žiadaným aktívom aj menších investorov.

„Naša dlhodobá stratégia sa potvrdzuje. Nachádzame sa vo fáze ďalšej transformácie tradičného priemyslu a už teraz je jasné, že industriálne budovy v nej budú hrať hlavnú úlohu. My sme pred šiestimi rokmi vedeli, že priemyselné haly a kvalitná infraštruktúra pre podnikanie bude čím ďalej viac potrebná. Stavili sme na konzervatívnu cestu, strategické lokality a hlavne na diverzifikáciu portfólia našich nájomcov. Dnes ho tvoria desiatky významných firiem z oblasti on-line nakupovanie, logistiky a ľahkej výroby. Vďaka príjmu z nájomného, ktoré je aj napriek súčasnej kríze plne zaplatené od európskych i celosvetových lídrov svojich odborov, dokážeme našim investorom ponúknuť dlhodobo stabilný výnos. Naši existujúci nájomcovia s nami rastú, prichádzajú aj noví a záujem o naše haly je veľký. Dokazuje to obsadenosť 99,7 %, ktorá výrazne prekonáva nielen trh strednej a východnej Európy, ale aj nemecký," vysvetľuje Milan Kratina, spoluzakladateľ a predseda predstavenstva Accolade Industrial Fund.

Aj napriek neľahkému obdobiu zasiahnutému pandémiou Covid - 19 pribudlo v roku 2020 do portfólia Fondu 9 projektov v rámci 7 industriálnych komplexov, ktoré si teraz prenajíma 14 svetových značiek a lídrov vo svojich odboroch. Až takmer v 70 % išlo o moderné haly pre výrobu a logistiku naviazanú na e-commerce v ČR a Poľsku. Patrí medzi ne napr. DHL, Dematic, InterCars, Expondo, Raben, TFS, Nexans či REAL digital. Priemerná dĺžka nájmov je sedem rokov.

V nadväznosti na rastúci dopyt bude spomínaný fond novo aktívne ponúkaný tiež na Slovensku. Pre distribúciu na miestnom trhu sa dohodol so Slovenskou sporiteľňou, ktorá je významným a stabilným hráčom na trhu.

Fond Accolade má dôveru 1200 kvalifikovaných investorov a ďalších partnerov a finančných inštitúcií. Dôkazom je novo uzatvorená dohoda o refinancovaní portfólia štyroch priemyselných komplexov v hodnote 85 mil. EUR v rámci skupiny Erste s Českou sporiteľňou. Tento krok vedie k zabezpečeniu stability fondu a z dlhodobého hľadiska sa pozitívne odráža aj na jeho výkonnosti.

Transakcia za 85 mil. EUR dokazuje, že práve priestory pre podnikanie 21. storočia sú dnes významnými finančnými inštitúciami považované za najviac atraktívny segment komerčných budov.

V súčasnosti Fond Accolade, založený v roku 2014, spravuje majetok v hodnote presahujúcej 658 mil. EUR a je vlastníkom 15 priemyselných parkov v Českej republike, Poľsku a v Nemecku. Desiatkam nájomcov zvučných mien európskeho i svetového biznisu prenajíma moderné a udržateľné priemyselné haly na celkovej ploche 886. 136 m2. Fond ponúka investorom nielen možnosť podieľať sa na rozvoji udržateľnej budúcnosti podnikania v Európe, ale aj zaujímavý výnos, ktorý sa v posledných piatich rokoch pohyboval v priemere okolo 10 % p.a. Minimálny očakávaný výnos je 7 % p.a.