Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Ford a partneri si vybrali Kanadu pre závod na výrobu batérií

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Kanada, ktorá má veľký sektor ťažby nerastov vrátane lítia, niklu a kobaltu, sa snaží prilákať spoločnosti zapojené do všetkých úrovní dodávateľského reťazca elektromobilov.

Ottawa 17. augusta (TASR) - Konzorcium, ktoré tvoria americká automobilka Ford a juhokórejské spoločnosti EcoPro BM a SK On, vo štvrtok uviedlo, že postaví závod v hodnote 1,2 miliardy kanadských dolárov (815,33 milióna eur) na výrobu materiálov pre batérie do elektrických vozidiel (EV) v kanadskom Becancoure v provincii Quebec. Oznámilo to kanadské ministerstvo priemyslu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Kanada sa snaží stať sa centrom dodávateľského reťazca EV. Tamojšia vláda poskytne konzorciu podmienečnú pôžičku vo výške 322 miliónov CAD a Quebec ponúkne rovnakú sumu ako čiastočne odpustiteľnú pôžičku, uvádza sa vo vyhlásení. Začiatok výstavby sa očakáva v prvej polovici roku 2026 a závod prinesie viac ako 345 pracovných miest.

Kanada, ktorá má veľký sektor ťažby nerastov vrátane lítia, niklu a kobaltu, sa snaží prilákať spoločnosti zapojené do všetkých úrovní dodávateľského reťazca elektromobilov prostredníctvom multimiliardového fondu zelených technológií.

V máji americká automobilka General Motors a juhokórejská firma POSCO Future M uviedli, že zvýšia výrobnú kapacitu v kanadskom závode na batérie, ktorého výstavba bola prvýkrát ohlásená minulý rok. Nemecká spoločnosť BASF buduje tiež továreň na batérie v Kanade.

Nemecká automobilka Volkswagen a Stellantis, materská spoločnosť značiek Fiat a Chrysler, budujú závody na batérie v hodnote niekoľkých miliárd dolárov v Ontáriu, srdci kanadského automobilového priemyslu, ktorý má historické väzby s automobilkami v Detroite.

(1 EUR = 1,4718 CAD)