Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Ford a Volkswagen sa rozširujú v oblasti úžitkových vozidiel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Koncerny v rámci aliancie vyrobia až 8 miliónov stredne veľkých pick-upov a vanov počas životného cyklu týchto vozidiel.

Detroit/Wolfsburg 10. júna (TASR) – Ford a Volkswagen rozširujú svoju globálnu alianciu v oblasti úžitkových vozidiel, ktorú ohlásili vlani.

Koncerny v rámci aliancie vyrobia až 8 miliónov stredne veľkých pick-upov a vanov počas životného cyklu týchto vozidiel. Automobilky budú od roku 2022 spolupracovať na city vane vyrábanom Volkswagenom, na nákladnom vane vyvinutom Fordom a stredne veľkom pick-upe Volkswagenu postavenom na platforme Fordu Ranger.

Druhá najväčšia americká automobilka tiež do roku 2023 vyvinie nové elektrické auto pre Európu, ktoré bude postavené na modulárnej platforme Volkswagenu pre elektrické autá MEB a v priebehu niekoľkých rokov ich dodá viac než 600 000.

"Táto spolupráca účinne zníži náklady na vývoji, umožní širšiu globálnu distribúciu elektrických a úžitkových vozidiel a zlepší pozíciu oboch spoločností," povedal v stredu šéf skupiny Volkswagen Herbert Diess.

Oba koncerny tiež budú rozvíjať systémy autonómneho riadenia na základe technológie firmy Argo AI. Volkswagen minulý týždeň uzavrel investíciu do Argo AI vo výške 2,6 miliardy dolárov (2,29 miliardy eur). Firmu teraz spoločne kontroluje aliancia Fordu a Volkswagenu.