Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ford ohlásil strategickú spoluprácu s výrobcom čipov GlobalFoundries

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Ford rovnako ako ďalšie automobilky bol nútený obmedziť výrobu v niektorých svojich závodoch v tomto roku pre globálny nedostatok čipov, ktorý zasiahol aj ďalšie odvetvia.

New York 18. novembra (TASR) - Ford vo štvrtok ohlásil "strategickú spoluprácu" s výrobcom čipov GlobalFoundries. Cieľom je posilnenie dodávok polovodičov, ktorých nedostatok spôsobuje v poslednom čase problémy automobilkám po celom svete.

Firmy na spoločnej tlačovej konferencii nepredložili detaily spolupráce. Uviedli len, že cieľom je podpora výroby čipov a technologického vývoja v USA a posilnenie dodávok pre Ford. Obe spoločnosti tiež "preskúmajú široké možnosti výroby polovodičov na podporu automobilového priemyslu".

"Je kriticky dôležité, aby sme našli nové spôsoby spolupráce s dodávateľmi, aby sa zvýšila nezávislosť Fordu a Ameriky pri dodávkach technológií," uviedol šéf Fordu Jim Farley. "Táto dohoda je len začiatkom a kľúčovou súčasťou nášho plánu vertikálnej integrácie kľúčových technológií," dodal Farley.

Ford rovnako ako ďalšie automobilky bol nútený obmedziť výrobu v niektorých svojich závodoch v tomto roku pre globálny nedostatok čipov, ktorý zasiahol aj ďalšie odvetvia. Tento problém prinútil firmy v americkom priemysle uvažovať o zmenách v rámci dodávateľských reťazcov, pričom spoločnosti sa chcú spoliehať na vlastnú produkciu alebo diverzifikujú dodávateľov.

GlobalFoundries má tri výrobné závody v USA, jeden v Singapure a jeden v Nemecku.