Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ford zhoršil odhad celoročného zisku, dôvodom je štrajk zamestnancov

Logo americkej automobilky Ford. Foto: TASR/AP

Firma oznámila, že pôvodne očakávala upravený EBIT od 11 miliárd do približne 12 miliárd USD (10,01 miliardy až 10,92 miliardy eur). Teraz počíta s tým, že to bude od 10 miliárd do 10,5 miliardy USD.

Dearborn 30. novembra (TASR) - Americká automobilka Ford upravila prognózu celoročného zisku pred úrokmi a zdanením (EBIT) výrazne smerom nadol. Dôvodom je 1,5 mesiaca trvajúci štrajk zamestnancov. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Firma oznámila, že pôvodne očakávala upravený EBIT od 11 miliárd do približne 12 miliárd USD (10,01 miliardy až 10,92 miliardy eur). Teraz počíta s tým, že to bude od 10 miliárd do 10,5 miliardy USD. Ford dodal, že nová prognóza zahrnuje pokles predaja približne o 100.000 áut a ušlý zisk na úrovni zhruba 1,7 miliardy USD v dôsledku štrajku.

Ford bol prvý z takzvanej veľkej trojky amerických automobiliek, ktorá po takmer šiestich týždňoch štrajkov uzatvorila s odbormi predbežnú dohodu o úprave platov a pracovných podmienok. Najnovšiu prognózu zverejnila automobilka iba deň po tom, ako konkurenčná spoločnosť GM zhoršila odhad zisku na rok 2023, rovnako v dôsledku štrajku zamestnancov. V tejto súvislosti GM uviedla, že nové pracovné dohody s americkou odborovou organizáciou UAW a kanadskými odbormi Unifor ju v najbližších takmer piatich rokoch budú stáť 9,3 miliardy USD. Samotný Ford bude dohoda stáť za rovnaké obdobie približne 8,8 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0985 USD)