Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Fortum sa snaží o predaj zhabaných ruských aktív a získať odškodnenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

V súčasnosti sa Fortum snaží sústreďovať na novú stratégiu zameranú na čistú severskú energiu.

Helsinki 9. augusta (TASR) - Fínska energetická spoločnosť Fortum stále dúfa, že predá svoje ruské aktíva a dostane kompenzáciu za ich zhabanie prostredníctvom arbitráže. Povedal to v stredu jej generálny riaditeľ Markus Rauramo. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Fortum je jednou z mála západných spoločností, ktorých aktíva ruská vláda v apríli zabavila a umiestnila "pod dočasnú správu". Moskva tak reagovala na sankcie Európskej únie (EÚ) po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktoré prinútili západné firmy odísť z Ruska.

Fortum v 2. štvrťroku 2023 odpísalo celú hodnotu (1,7 miliardy eur) zo svojich siedmich tepelných elektrární a spoločného podniku veterných a solárnych elektrární v Rusku po tom, čo prezident Vladimir Putin koncom apríla dekrétom rozhodol o dočasnej správe ruských aktív dvoch európskych štátnych energetických firiem, Fortum a jej bývalej nemeckej dcérskej spoločnosti Uniper.

"Stále sme legálnymi vlastníkmi podnikov, ale nedostávame odtiaľ žiadne informácie, dividendy ani splátky pôžičiek," povedal Rauramo vo svojom prvom rozhovore na túto tému. Dodal, že fínska firma stále pokračujeme v snahe o ich predaj.

Rauramo neposkytol ďalšie podrobnosti, ale uviedol, že Fortum pokročilo v rozhovoroch s potenciálnym kupcom portfólia aktív, ktoré opísal ako "dobre investované, ziskové, efektívne a najlepšie, čo v Rusku existuje".

Ešte pred zabavením, Fortum a jeho neidentifikovaný potenciálny kupec predložili svoje plány ruskej vládnej komisii, ktorá dáva povolenie na predaj aktív v zahraničnom vlastníctve. No Moskva namiesto schválenia dohody oznámila ich zabavenie, čo bolo prekvapením a bez akéhokoľvek varovania, povedal Rauramo.

Nájsť správneho kupca je kľúčové, uviedli pre Reuters experti a šéfovia spoločností, ktoré úspešne opustili Rusko, pričom označili úzke vzťahy s vládnymi predstaviteľmi za skutočnú výhodu.

Dekrét Putina o zabavení ruských aktív fínskej firmy bol zverejnený neskoro večer 25. apríla a nové vedenie prevzalo kontrolu nad ruskou jednotkou PAO Fortum nasledujúci deň na obed.

Fortum začal súdne konanie s cieľom získať náhradu za zhabané aktíva na základe medzinárodných dohôd o ochrane investícií, ktoré Rusko podpísalo, povedal Rauramo a dodal, že arbitráž sa začne budúci rok. "Naším cieľom je získať späť hodnotu nášho majetku a veríme, že dostaneme nejakú kompenzáciu," uviedol.

Fortum odišiel z Ruska aj s ďalším nevyriešeným právnym sporom s dlhoročným severským partnerom v oblasti veternej energetiky, spoločnosťou Vestas.

V súčasnosti sa Fortum snaží sústreďovať na novú stratégiu zameranú na čistú severskú energiu, kde Rauramo vidí "veľké príležitosti na rast". Spoločnosť sa zameria na zvýšenie výroby energie z obnoviteľných zdrojov a zároveň bude skúmať nové príležitosti, ako je syntetický vodík.