Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Francúzi a Nemci preverujú švajčiarske banky za daňové úniky

Credit Suisse Foto: TASR/AP

Nemecké úrady začali preverovať pre podozrenie z daňových únikov približne 5000 nemeckých klientov Credit Suisse, pričom v prípade viacerých došlo aj na prehliadku domu.

Zürich/Paríž 11. júla (TASR) - Francúzske úrady prehľadali tento týždeň domy zamestnancov švajčiarskej banky UBS a nemecké daňové úrady zasa začali preverovať v posledných týždňoch tisícky nemeckých klientov švajčiarskej banky Credit Suisse. Dôvodom sú nové podozrenia, že banky pomáhajú svojim nemeckým a francúzskym klientom pri daňových únikoch.

Podľa dnešných informácií zdroja z Credit Suisse začali v ostatných týždňoch nemecké úrady preverovať pre podozrenie z daňových únikov približne 5000 jej nemeckých klientov, pričom v prípade viacerých došlo aj na prehliadku domu. Konajú tak na základe zistení, že klienti si v banke uložili miliardy eur, ktoré sa mali dostať na účet štátneho rozpočtu. Najnovšia akcia proti neplatičom daní sa koordinuje s centrom daňovej polície v meste Wuppertal, tamojšie úrady sa však ku kauze zatiaľ odmietajú vyjadriť.

Zdroj z UBS zasa informoval, že v utorok (10.7.) prehľadali francúzski vyšetrovatelia kancelárie tejto banky v mestách Lyon, Bordeaux a Štrasburg pre podozrenie z prania peňazí a napomáhania daňovým únikom. Prehľadané boli aj domy niektorých manažérov UBS v Štrasburgu, dodal zdroj z banky. Francúzska prokuratúra sa k informáciám odmietla vyjadriť, UBS však informovala, že s úradmi spolupracuje.