Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Francúzska EDF odkladá reštart jadrových reaktorov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Francúzsko s najväčším podielom elektriny z jadra na svete zasiahli tento rok dlhodobé odstávky, ktoré spôsobili, že Európa je v čase rekordných cien ešte viac závislá od zemného plynu.

Paríž 19. decembra (TASR) - Francúzska spoločnosť Électricité de France (EDF) predĺžila údržbu dvoch jadrových reaktorov o štyri mesiace. Varovala, že v budúcom roku možno bude musieť vykonať zdĺhavé opravy na siedmich ďalších reaktoroch, čo ešte viac zasiahne dodávky elektriny. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Francúzsko s najväčším podielom elektriny z jadra na svete zasiahli tento rok dlhodobé odstávky, ktoré spôsobili, že Európa je v čase rekordných cien ešte viac závislá od zemného plynu. A hoci EDF v uplynulých týždňoch vrátila do prevádzky viaceré reaktory, zdá sa, že jej starnúce elektrárne budú túto zimu výrazne zaostávať za optimálnou kapacitou. To by mohlo zhoršiť energetickú krízu v Európe.

Reštart jednotky Penly-2 spoločnosti EDF bol odložený z 29. januára na 11. júna, pričom jej generátor Golfech-1 bude tiež opäť uvedený do prevádzky 11. júna namiesto 18. februára, informovala v pondelok spoločnosť prevádzkovateľa siete.

Okrem toho sa odstávka Cattenom-3 predlžuje o mesiac do 26. marca a reštart Civaux-2 sa posúva o viac ako mesiac, na 19. februára.

Francúzsko, ktoré je tradične hlavným vývozcom elektriny do susedných krajín, je teraz nútené ju dovážať. Jeho reaktory aktuálne bežia na niečo viac ako dve tretiny typickej kapacity. To znamená, že viac elektriny bude musieť vyrábať z plynu, ktorý sa bude čerpať z európskych zásobníkov. Tie je ťažšie doplniť po tom, ako Rusko prerušilo dodávky komodity do Európskej únie.

Francúzsky prevádzkovateľ rozvodnej siete upozornil na riziko možného výpadku elektriny v chladnejších mesiacoch, keďže dopyt po vykurovaní rastie, zatiaľ čo EDF naďalej zápasí s opravami reaktorov.

Dôvodom odstávok reaktorov boli korózne trhliny na potrubiach v chladiacich systémoch. Odkedy EDF koncom roka 2021 odhalila tento problém, zistila, že 16 z jej 56 reaktorov je náchylnejších na tieto poškodenia ako jej staršie bloky, z dôvodu ich dizajnu. Desať z nich bolo tento rok opravených alebo ešte stále na nich prebieha oprava.

Minulý týždeň spoločnosť uviedla, že zvažuje úplnú výmenu potrubí chladiaceho systému na zostávajúcich šiestich "citlivých" reaktoroch ako preventívne opatrenie.

EDF má problémy nielen s už existujúcimi reaktormi. Minulý týždeň oznámila ďalší odklad spustenia nového reaktora v Normandii o niekoľko mesiacov do roku 2024. Tento projekt už mešká viac ako desať rokov.