Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Francúzska ekonomika sa na konci roka 2021 spomalila

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) druhej najväčšej ekonomiky eurozóny sa v posledných troch mesiacoch 2021 zvýšil medziročne o 0,7 % ...

Paríž 28. januára (TASR) - Francúzska ekonomika sa na konci roka 2021 spomalila po silnom oživení v 3. štvrťroku, keď sa po zmiernení obmedzení spojených s pandémiou ochorenia COVID-19 znovu otvorili niektoré odvetvia. Informoval o tom v piatok štatistický úrad INSEE.

Hrubý domáci produkt (HDP) druhej najväčšej ekonomiky eurozóny sa v posledných troch mesiacoch 2021 zvýšil medziročne o 0,7 % po náraste o 3,1 % v predchádzajúcom štvrťroku. Analytici však predpovedali ešte slabší rast v závere roka, a to o 0,5 %.

Francúzska ekonomika sa v 3. kvartáli 2021 vrátila na predkrízovú úroveň a vo 4. štvrťroku ju prekonala o 0,9 %, uviedol INSEE.

Štatistiky ukázali, že spotreba domácností, ako aj vládne výdavky sa v posledných troch mesiacoch 2021 prudko spomalili. Konkrétne spotreba domácností vo 4. štvrťroku stúpla len o 0,4 % (o 5,6 % v 3. štvrťroku) a vládne výdavky sa zvýšili o 0,3 % (2,7 % v predchádzajúcom kvartáli).

Tvorba hrubého fixného kapitálu vzrástla o 0,5 %, čo bolo zrýchlenie po jej marginálnom zvýšení o 0,1 % v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Zahraničný obchod prispel vo 4. kvartáli mierne negatívne k rastu HDP, a to -0,2 bodu, keďže dovoz vzrástol viac (3,6 %) ako vývoz (3,2 %). Príspevok zmien zásob k rastu HDP však bol kladných 0,4 bodu.

Za celý rok 2021 sa HDP zvýšil o 7 %, najviac za 52 rokov. Tento výsledok ostro kontrastuje s jeho poklesom o -8 % v roku 2020. Vlaňajší rast podporilo oživenie súkromnej spotreby, vládnych výdavkov a fixných investícií, ako aj pozitívny príspevok čistého obchodu za celý rok.

Štatistický úrad však v separátnej správe uviedol, že v poslednom mesiaci minulého roka spotreba domácností klesla v dôsledku nižších výdavkov na energie a priemyselné tovary.

Decembrové výdavky domácností vzrástli len o 0,2 % po novembrovom zvýšení o 0,9 %. Z toho výdavky na energie klesli o 1,3 % a na priemyselný tovar o 0,4 %.