Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Francúzska ekonomika vzrástla v 3. kvartáli o 3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Je to najvyššie tempo rastu od 3. štvrťroka minulého roka, pričom HDP sa už takmer vrátil na predkrízovú úroveň.

Paríž 29. októbra (TASR) - Francúzska ekonomika zaznamenala v 3. štvrťroku nečakane výrazné zrýchlenie rastu, ktorého tempo dosiahlo ročné maximum. Poukázali na to v piatok zverejnené predbežné údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE.

Ako INSEE informoval, hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 3 % po 1,3-percentnom raste v predchádzajúcom štvrťroku. Je to najvyššie tempo rastu od 3. štvrťroka minulého roka, pričom HDP sa už takmer vrátil na predkrízovú úroveň.

Výsledok zároveň výrazne prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s rastom o 2,1 %. Za celý rok 2021 odhaduje INSEE rast francúzskej ekonomiky na úrovni 6,25 %.

K nečakane výraznejšiemu rastu hospodárstva v 3. kvartáli prispeli výdavky spotrebiteľov, vlády, ako aj export. Výdavky domácností sa zvýšili o 5 %, vládne výdavky o 3 % a rast exportu dosiahol 2,3 %. Aj dovoz vzrástol, rast však predstavoval iba 0,1 %.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire označil vývoj ekonomiky v 3. štvrťroku za "mimoriadny". Ako dodal, údaje naznačujú, že ekonomika ide správnym smerom.