Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Francúzska ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli výraznejšie zotavenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 18,7 %.

Paríž 27. novembra (TASR) - Francúzska ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli výraznejšie zotavenie, než sa pôvodne predpokladalo. Poukázali na to v piatok zverejnené revidované údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE.

Hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 18,7 %, uviedol INSEE. Predchádzajúci odhad poukazoval na rast na úrovni 18,2 %. Expanzia ostro kontrastuje s prepadom v 2. kvartáli o 13,8 %, ktorý bol dôsledkom rozsiahlych obmedzení v ekonomike s cieľom zmierniť šírenie nového koronavírusu. Aj napriek výraznejšiemu než pôvodne očakávanému zotaveniu v 3. kvartáli je HDP Francúzska stále pod úrovňou spred nástupu pandémie.

K výraznejšiemu zotaveniu ekonomiky v období od júla do konca septembra prispeli všetky kľúčové komponenty. Výdavky domácností sa v 3. kvartáli zvýšili o 17,9 % a vládna spotreba o 15,5 %. Tvorba hrubého fixného kapitálu medzikvartálne vzrástla o 23,9 %.

Rast zaznamenali aj dovoz a vývoz. V prvom prípade rast dosiahol 16,8 % a v druhom 22,1 %.

V medziročnom porovnaní francúzska ekonomika v 3. kvartáli klesla o 3,9 %. Aj v tomto prípade ide o lepší výsledok, než naznačoval predbežný odhad, podľa ktorého ekonomika zaznamenala pokles o 4,3 %.