Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Francúzska ministerka: Rast cien potravín sa do septembra zmierni

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kým sa ľudia v septembri vrátia z dovolenky, zaznamenáme viditeľný pokles cien, ktoré vidíte na pultoch, aj cien potravín, povedala.

Paríž 30. apríla (TASR) - Tempo rastu cien potravín vo Francúzsku, ktoré je veľkým problémom pre spotrebiteľov, by sa malo do septembra zmierniť, uviedla v nedeľu Olivia Grégoirová, ministerka pre sociálnu, solidárnu a zodpovednú ekonomiku, pre rozhlasovú stanicu France Inter. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

"Kým sa ľudia v septembri vrátia z dovolenky, zaznamenáme viditeľný pokles cien, ktoré vidíte na pultoch, aj cien potravín," povedala.

Jej komentáre sa zhodujú s vyhlásením guvernéra francúzskej centrálnej banky a člena Európskej centrálnej banky Francoisa Villeroya de Galhau, ktorý začiatkom tohto mesiaca predpovedal, že rast cien potravín sa začne v druhej polovici tohto roka spomaľovať.

Predbežné údaje zverejnené 28. apríla ukázali, že francúzska ekonomika, druhá najväčšia v eurozóne, v 1. štvrťroku vzrástla o 0,2 %, napriek štrajkom proti vládnemu návrhu zákona o dôchodkovej reforme, ale inflácia zostala stále vysoká.

Miera inflácie vo Francúzsku sa v apríli zvýšila na 5,9 % z 5,7 % v marci. Harmonizovaná miera inflácie, ktorá sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, dosiahla v prípade Francúzska 6,9 %.