Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Francúzska priemyselná produkcia v máji nečakane klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa INSEE sa pokles výroby v máji zrýchlil na 0,5 % z 0,1 % v apríli. Prispelo k tomu zníženie produkcie dopravných prostriedkov o 5,4 % pre nedostatok surovín v automobilovom priemysle.

Paríž 5. júla (TASR) - Priemyselná produkcia vo Francúzsku, druhej najväčšej ekonomike eurozóny, v máji nečakane klesla. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad INSEE.

Podľa najnovších údajov sa výkon francúzskeho priemyslu v máji 2021 znížil o 0,3 % oproti aprílu, keď po revízii medzimesačne vzrástol o 0,1 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa priemyselná produkcia v máji zvýši o 0,8 %.

Podľa INSEE sa pokles výroby v máji zrýchlil na 0,5 % z 0,1 % v apríli. Prispelo k tomu zníženie produkcie dopravných prostriedkov o 5,4 % pre nedostatok surovín v automobilovom priemysle. Okrem toho sa znížila aj produkcia strojov a zariadení (-0,8 % po náraste o 0,9 % v apríli) a ďalších priemyselných výrobkov (-0,2 % oproti -0,3 %).

Na druhej strane, produkcia koksu a rafinovanie ropy v máji vzrástli o 5,2 % (po znížení o -1 % v apríli) a v prípade potravinárskych výrobkov a nápojov sa tempo rastu produkcie zrýchlilo na 1,4 % z aprílových 0,1 %. Aj produkcia banského a ťažobného priemyslu v máji stúpla, a to o 0,9 %, čo však bolo menej ako jej aprílový nárast o 1,1 %.