Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Francúzska skupina Faurecia pre čipovú krízu znížila celoročné ciele

Snímka z novej výrobnej haly na výrobu autosedadiel spoločnosti Faurecia. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Francúzska skupina uviedla, že reviduje svoje finančné ciele z dôvodu nových prognóz pre globálny automobilový trh, ktoré minulý týždeň zverejnila firma IHS Markit.

Paríž 23. septembra (TASR) - Francúzsky automobilový dodávateľ Faurecia znížil svoje hlavné finančné ciele na rok 2021. Dôvodom je čipová kríza.

Francúzska skupina uviedla, že reviduje svoje finančné ciele z dôvodu nových prognóz pre globálny automobilový trh, ktoré minulý týždeň zverejnila firma IHS Markit. IHS Markit aktuálne očakáva, že tento rok sa po celom svete vyrobí 72 miliónov áut. Spoločnosť pôvodne počítala až so 76,8 milióna. Príčinou tohto prudkého zníženia predpovede sú predovšetkým nečakane výrazné negatívne vplyvy nedostatku čipov.

"Finančný výhľad Faurecie na rok 2021 explicitne vychádzal z predpokladu celoročnej produkcie 76,6 milióna vozidiel," uviedla francúzska skupina. Faurecia teraz po úprave výhľadu vzhľadom na zníženú prognózu globálnej výroby očakáva celoročné tržby na úrovni 15,5 miliardy eur namiesto 16,5 miliardy eur. Skupina znížila odhad prevádzkovej marže v roku 2021 do pásma 6 % až 6,2 % zo 7 % a cash flow na približne 500 miliónov eur.