Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Francúzska spoločnosť Iliad má záujem o kúpu poľského operátora Play

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Poľský mobilný operátor Play vstúpil na trh v roku 2007 a v súčasnosti má už 15 miliónov predplatiteľov a 29-percentný podiel na trhu v krajine.

Paríž 21. septembra (TASR) - Francúzska spoločnosť Iliad, matka francúzskeho mobilného operátora Free, predložila ponuku na kúpu najväčšieho poľského operátora Play za 3,5 miliardy eur. Stala by sa tak šiestym najväčším európskym mobilným operátorom.

Iliad uviedla, že jej ponuku už akceptovali dvaja z akcionárov poľskej spoločnosti, ktorí majú 40-percentný kontrolný podiel. Teraz ponúkla všetkým ostatným akcionárom 39 zlotých (8,34 eura) za akciu, čo je o 38,8 % viac ako cena, pri ktorej akcie poľského operátora minulý týždeň uzavreli obchodovanie na burze.

Táto dohoda je tretím krokom francúzskej spoločnosti na zahraničný trh po zakúpení menšinového podielu v mobilnej spoločnosti v Írsku a podielu v talianskom operátorovi.

Táto dohoda je hlavnou kapitolou našej stratégie internacionalizácie. Stane sa z nás šiesty najväčší mobilný operátor v Európe,“ povedal novinárom riaditeľ spoločnosti Iliad Thomas Reynaud.

Rovnako ako Iliad, aj spoločnosť Play zaznamenala za uplynulých 15 rokov výnimočný rast,“ uviedla skupina, ktorá otriasla francúzskym trhom s pevnými a mobilnými linkami ponukou výhodných cien a bez predplatného.

Poľský mobilný operátor Play vstúpil na trh v roku 2007 a v súčasnosti má už 15 miliónov predplatiteľov a 29-percentný podiel na trhu v krajine.

Touto akvizíciou si Iliad upevní svoju pozíciu paneurópskeho telekomunikačného hráča,“ dodala skupina.

Akvizícia Play otvorí francúzskej skupine prístup na rýchlo rastúci trh v Poľsku, ktoré má 38 miliónov obyvateľov. Po akvizícii poľského operátora bude mať Iliad 41 miliónov predplatiteľov vo Francúzsku, Poľsku, Taliansku a Írsku.

(1 EUR = 4,4602 PLN)