Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Francúzska vláda sa pripravuje na nedostatok elektriny počas zimy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kritická infraštruktúra, ako napríklad kliniky alebo telefonický systém núdzového volania, bude dostávať elektrinu prednostne a bude zásobovaná v každom prípade.

Paríž 29. novembra (TASR) - Francúzska vláda pripravuje opatrenia na nedostatok elektriny v prípade chladnej zimy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Môže sa stať, že výroba elektriny a dopyt počas niektorých veľmi chladných dní nebudú úplne zosúladené," uviedol v utorok hovorca vlády Olivier Véran. Krízový štáb preto v spolupráci s regiónmi pripravil viacstupňový scenár obmedzovania dodávok v prípade nedostatku. Kritická infraštruktúra, ako napríklad kliniky alebo telefonický systém núdzového volania, bude dostávať elektrinu prednostne a bude zásobovaná v každom prípade.

Ani hlavné mesto Paríž nie je vyňaté z potenciálnych obmedzení. Vláda apeluje na pomoc obyvateľov, aby sa predišlo nedostatku elektriny v časoch zvýšenej spotreby. Občania budú môcť sledovať aktuálnu vyťaženosť elektrickej siete prostredníctvom aplikácie ÉcoWatt, ktorá im bude môcť na mobilný telefón zasielať varovania v prípade hroziaceho preťaženia.

Ako objasnil hovorca vlády, v prípade hroziaceho nedostatku vláda požaduje od občanov jednoduché gestá, ako je neskoršie spustenie práčky alebo trúby. Domácnosti už teraz po odpočítaní vplyvu aktuálneho teplého počasia znížili spotrebu približne o 5 %. Niektorí dodávatelia svojich zákazníkov odmeňujú aj finančne, keď obmedzia spotrebu.

Francúzsku podľa prevádzkovateľa elektrickej siete RTE od januára môže hroziť nedostatok elektriny. Dôvodom je predĺženie údržby a opráv viacerých atómových elektrární, pričom aktuálne takmer polovica z nich nie je pripojená k sieti.