Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Francúzsko bude mať problémy s dodržaním rozpočtového schodku

Predchádzajúca vláda zanechala novému kabinetu nezaplatené pohľadávky najmenej za 1,5 miliardy eur a daňové príjmy nedosiahli očakávanú úroveň.

Paríž 1. júla (TASR) - Francúzsky Národný kontrolný úrad zistil, že na zníženie schodku štátneho rozpočtu v tomto roku na plánovanú úroveň zatiaľ chýba asi 8 miliárd eur. Predchádzajúca vláda zanechala novému kabinetu nezaplatené pohľadávky najmenej za 1,5 miliardy eur a daňové príjmy nedosiahli očakávanú úroveň. Dnes o tom informuje nedeľník Journal du Dimanche bez uvedenia zdroja.

Kontrolný úrad má uverejniť výsledky auditu v pondelok 2. júla. Nariadil ho prezident Francois Hollande.

Vláda bude musieť dodatočne získať 7,5 až 8 miliárd eur, aby dokázala znížiť rozpočtový schodok z minuloročných 5,2 na plánovaných tohtoročných 4,5 %.

Premiér Jean-Marc Ayrault má v utorok (3.7.) v prejave navrhnúť vládnu stratégiu ozdravenia verejných financií a nasledujúci deň nástroje na jej dosiahnutie posúdi vláda na svojom rokovaní.

Predpokladá sa, že dôjde k zvýšeniu dane z luxusu, zrušeniu daňovej výnimky na nadčasy a k novým odvodom bánk. Zdaniť sa majú zásoby ropných produktov a firemné dividendy. Vláda plánuje zvýšiť na 20 % zdanenie bonusov, ktoré firmy vyplácajú zamestnancom za ich podiel zisku firmy. Doteraz sa zdaňovali 8-% sadzbou.

Dolná komora francúzskeho parlamentu začne prerokúvať novelu zákona o štátnom rozpočte 18. júla. Senát sa ňou bude zaoberať nasledujúci týždeň. Dolná komora potom bude o novele hlasovať 31. júla.