Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Francúzsko označilo clá USA na dovoz ocele a hliníka za neoprávnené

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lemoyne dodal, že Únia nebola vypočutá, a preto teraz prijme odvetné opatrenia.

Paríž 31. mája (TASR) - Francúzsko označilo clá USA na dovoz ocele a hliníka z Európskej únie (EÚ) za "neoprávnené". Tieto jednostranné opatrenia "sú zlými odpoveďami", uviedol štátny tajomník pri ministrovi pre Európu a zahraničné veci Jean-Baptiste Lemoyne.

"Existujú otázky nadmerných kapacít v týchto oblastiach, ale Európska únia nie je v žiadnom prípade príčinou týchto nadmerných kapacít," povedal Lemoyne. Varoval, že účet za zvýšenie ciel nakoniec zaplatia spotrebitelia v USA.

EÚ podávala USA ruku, ubezpečil Lemoyne. Dodal, že Únia nebola vypočutá, a preto teraz prijme odvetné opatrenia: "Nenecháme tieto neobhájiteľné a neoprávnené opatrenia bez odpovede." Odvetné opatrenia budú primerané a kalibrované, keďže "eskalácia nie je nikdy dobrá". "Som rád, že v tejto chvíli pravdy je EÚ jednotná," povedal.

Lemoyne zopakoval požiadavku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona týkajúcu sa reformy Svetovej obchodnej organizácie (WTO): "Pokiaľ ide o medzinárodný obchod, tancujeme na okraji priepasti."