Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Francúzsko musí nájsť miliardy eur, aby splnilo rozpočtové ciele

Francois Hollande Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident musí vysvetliť voličom, prečo nedodrží svoje predvolebné sľuby o ukončení úsporných opatrení.

Paríž 2. júla (TASR) - Francúzsko musí nájsť tento rok dodatočných 6 až 10 miliárd eur, a na budúci rok dokonca 33 miliárd eur, aby splnilo rozpočtové ciele. V opačnom prípade riskuje, že vyvolá nervozitu na finančných trhoch. Upozornil dnes štátny úrad poverený auditom verejných financií novú socialistickú vládu.

Podľa Dvora audítorov, ktorý na žiadosť prezidenta Francoisa Hollanda vykonal revíziu štátnych financií, Francúzsku hrozí, že nesplní tohoročné a budúcoročne fiškálne ciele pre výpadok rozpočtových príjmov.

Hollande tak stojí pred neľahkou úlohou. Musí vysvetliť voličom, prečo nedodrží svoje predvolebné sľuby o ukončení úsporných opatrení. Vláda zatiaľ plánuje zvýšiť tento rok dane len pre bohatých ľudí a firmy a zaviesť dane z finančných transakcií. No už na budúci rok bude zrejme nútená pristúpiť aj k nepopulárnym krokom, ako je znižovanie sociálnych dávok, či rušenie miest v štátnej správe.

Vláda na základe správy audítorov zníži odhad rastu ekonomiky a upraví rozpočet na tento rok.

Dvor audítorov v dokumente konštatuje, že neobjavil žiadne nové skutočnosti. Fakt, že Francúzsko v tomto roku pravdepodobne prekročí svoje výdavky o 1,2 až 2 miliardy eur, je už totiž známy. Hlavnou prekážkou na ceste k tomu, aby krajina zredukovala tento rok rozpočtový deficit na 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a na budúci rok na 3 % HDP, je výpadok rozpočtových príjmov. Predchádzajúca vláda bola totiž príliš optimistická pri odhade rastu ekonomiky.

Najťažšia úloha čaká na Hollandov kabinet na budúci rok, keď bude musieť podniknúť rázne kroky, aby stlačil schodok v rozpočte na požadovanú úroveň. Vzhľadom na dlhovú krízu v eurozóne je však veľmi dôležité, aby Francúzsko splnilo svoje fiškálne záväzky.

Podľa správy audítorov sa HDP Francúzska tento rok zvýši len o 0,4 %, a nie o 0,7 %, ako odhadovala predchádzajúca vláda pri zostavovaní rozpočtu na rok 2012. Aj na budúci rok bude výkon francúzskej ekonomiky slabší, ako sa pôvodne čakalo a tempo jej rastu dosiahne 1 %, namiesto 1,75 %.