Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

Francúzsko oznámilo rekordné zahraničné investície za 15 miliárd eur

Foto: Andrej Galica

Prezident Macron odštartoval v pondelok na zámku vo Versailles deň stretnutí so zahraničnými podnikateľmi.

Paríž 13. mája (TASR) - Francúzsko zaznamenalo nové investičné záväzky od zahraničných spoločností v celkovej výške viac ako 15 miliárd eur pred začiatkom samitu Choose France (Vyberte si Francúzsko). Oznámila to v pondelok kancelária prezidenta Emmanuela Macrona. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Prezident Macron odštartoval v pondelok na zámku vo Versailles deň stretnutí so zahraničnými podnikateľmi.

Najväčším samostatným záväzkom v rámci ohlásených plánov je investícia softvérového gigantu Microsoft vo výške 4 miliárd eur do rozvoja dátových centier vo Francúzsku.

Aj gigantický americký internetový obchod Amazon sľúbil, že investuje vo Francúzsku viac ako 1,2 miliardy eur a vytvorí vyše 3000 nových pracovných miest. Financie budú smerovať do rozvoja cloudovej infraštruktúry Amazon Web Services (AWS), najmä generatívnej umelej inteligencie a logistickej infraštruktúry.

Okrem toho niekoľko farmaceutických spoločností vrátane americkej skupiny Pfizer a britskej AstraZeneca oznámilo záväzky investovať viac ako miliardu eur vo Francúzsku.

Najväčším doteraz ohláseným priemyselným projektom je potenciálna továreň na hnojivá, ktorá by mohla výrazne znížiť emisie oxidu uhličitého.

Podľa prieskumu spoločnosti EY bolo Francúzsko v minulom roku už piaty rok po sebe hlavnou destináciou pre zahraničné investície. Viac ako 1200 firiem oznámilo vlani plány investovať v krajine.

"Je to výsledok stability našej hospodárskej politiky," povedal minister financií Bruno Le Maire pre verejnoprávnu televíziu France 2.

Macronov úrad v pondelok uviedol tiež, že celkový objem investícií za viac ako 15 miliárd eur smeruje do 56 projektov a mali by potenciálne viesť k vytvoreniu 10.000 pracovných miest.

Podľa Sylvaina Bersingera, hlavného ekonóma poradenskej spoločnosti Asteres, atraktívnosť Francúzska z hľadiska prílevu zahraničných financií je založená na jeho vzdelávacom systéme, daňovom režime, kultúre inovácií a solídnom domácom trhu. Spochybnil však užitočnosť pondelňajšieho významného podujatia vo Versailles. "Väčšina projektov by sa aj tak uskutočnila, či už so samitom alebo bez neho," povedal.