Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Francúzsko oznámilo škrty v rozpočte vo výške 10 miliárd eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Škrty zahŕňajú aj 2 miliardy eur, ktoré sa mali minúť na programy environmentálnej a energetickej transformácie.

Paríž 22. februára (TASR) - Francúzska vláda vo štvrtok oznámila škrty v rozpočte vo výške 10 miliárd eur. Snaží sa tak dostať pod kontrolu rozpočtový deficit po tom, čo rast ekonomiky zaostal za očakávaniami. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Škrty zahŕňajú aj 2 miliardy eur, ktoré sa mali minúť na programy environmentálnej a energetickej transformácie. Ďalšie škrty sú v rozpočtovaných výdavkoch na vzdelávanie, spravodlivosť, obranu a regionálny rozvoj.

Dekrét zverejnili vo francúzskom oficiálnom vestníku a podpísal ho premiér Gabriel Attal, ktorého nedávno vymenoval prezident Emmanuel Macron pri zmenách v kabinete.

Vláda varovala pred znížením výdavkov už v nedeľu (18. 2.). Cieľom je udržať rozpočtový deficit v roku 2024 na úrovni 4,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) po tom, čo kabinet revidoval svoju prognózu hospodárskeho rastu smerom nadol na 1 %. Dôvodom je napätie vo svete a spomaľovanie ekonomík veľkých obchodných partnerov, ako sú Čína a Nemecko.

Vláda naznačila, že ju znepokojilo vlaňajšie zníženie ratingu francúzskeho dlhu poprednými medzinárodnými agentúrami.

Nové rozpočtové škrty sú nad rámec zníženia výdavkov o 16 miliárd eur, ktoré už boli zahrnuté do rozpočtu na rok 2024, a to najmä v dôsledku postupného zrušenia energetických dotácií, zavedených keď ceny plynu a elektriny prudko vzrástli po ruskej invázii na Ukrajinu.

Zdroje z francúzskeho ministerstva financií tiež varovali, že deficit za rok 2023 mohol presiahnuť cieľ na úrovni 4,9 % HDP.