Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Francúzsko sa snaží obmedziť prudký rast cien energií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Paríž zvažoval, že prinúti štátom kontrolovanú energetickú spoločnosť EDF, aby predala viac jadrovej produkcie svojim konkurentom za zvýhodnenú sadzbu, čím zabráni vysokým cenám na trhoch.

Paríž 7. januára (TASR) - Francúzska vláda pracuje na ďalších opatreniach na obmedzenie prudkého nárastu cien elektriny. Uviedol to v piatok minister financií Bruno Le Maire, ktorý sa obáva ich negatívneho politického vplyvu tri mesiace pred prezidentskými voľbami v krajine.

"Pozrite sa, čo sa deje v Kazachstane, celkom to svedčí o tom, čo sa môže stať, keď ceny energií explodujú, je to politicky nebezpečné," povedal minister novinárom.
Francúzsky minister financií Bruno Le Maire, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Ceny energií môžu byť vo Francúzsku citlivou témou. Zvýšenie dane z pohonných látok v roku 2018 vyvolalo mesiace trvajúce násilné pouličné protesty, ktoré vyústili do širšieho protivládneho hnutia tzv. žltých viest.

Vzhľadom na to, že ceny energií minulý rok na celom svete prudko vzrástli, vláda v Paríži sa zaviazala chrániť domácnosti obmedzením zvýšenia regulovaných taríf na rok 2022 len na 4 %. Ceny však pokračujú v raste a zníženie daní z cien elektriny, ktoré malo ich zdražovanie obmedziť, už nestačí.

"Ak nenájdeme riešenie pre ceny elektriny v najbližších dňoch, Francúzi zaznamenajú na konci januára nárast o 35 až 40 %," povedal Le Maire.
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP Photo

"Na rade sú tisíce pracovných miest. Preto sme uplynulé dva týždne pracovali vo dne v noci, aby sme našli riešenie, ktoré zaručí 4-percentný strop pre rast cien energie a ochráni firmy náročné na spotrebu elektriny," uviedol.

Paríž zvažoval, že prinúti štátom kontrolovanú energetickú spoločnosť EDF, aby predala viac jadrovej produkcie svojim konkurentom za zvýhodnenú sadzbu, čím zabráni vysokým cenám na veľkoobchodných trhoch, ktoré by sa museli premietnuť aj do regulovanej tarify pre domácnosti.

Le Maire dodal, že o tom hovoril so šéfom EDF Jeanom-Bernardom Levym a eurokomisárkou pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovou, ako aj s ďalšími európskymi komisármi na začiatku polročného predsedníctva Francúzska v Európskej únii.