Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Francúzska vláda uprednostňuje ponuku GE, kupuje 20 % Alstomu

logo Alstom Foto: TASR/AP

Konečné rozhodnutie má teraz v rukách správna rada Alstomu, ktorá by sa mala zísť ešte dnes.

Paríž 20. júna (TASR) - Americký konglomerát General Electric (GE) s veľkou pravdepodobnosťou získa energetickú divíziu spoločnosti Alstom. Dnes ho k tomuto cieľu posunula francúzska vláda, ktorá oznámila, že uprednostňuje ponuku amerického koncernu pred konkurenčnou ponukou Siemensu a Mitsubishi Heavy Industries. Konečné rozhodnutie má teraz v rukách správna rada Alstomu, ktorá by sa mala zísť ešte dnes. GE, ktorá prvú ponuku predložila v apríli, žiada od francúzskej spoločnosti rozhodnutie najneskôr do pondelka 23. júna. Informovala o tom agentúra AP.

Oznámením francúzskej vlády sa skončila neistota GE, či bude spoločnosť schopná získať si na svoju stranu aj Paríž. Prezident Francois Hollande, ako aj mnohí ministri totiž spočiatku GE nepodporovali. Práve Hollande ale názor zmenil. Agentúra Reuters uviedla, že aj keď nikto oficiálne nič také nenaznačil, môže to mať spojitosť s Hollandovým úsilím vyrokovať pre francúzsku banku BNP Paribas nižšiu pokutu v USA. Banke hrozí v Spojených štátoch pokuta okolo 10 miliárd USD (7,36 miliardy eur) za to, že v rokoch 2002 až 2009 porušovala sankcie USA voči niektorým štátom ako Kuba, Irán či Sudán.

Francúzsky minister hospodárstva Arnaud Montebourg dnes uviedol, že vláda preferuje ponuku GE pred ponukou Siemensu a Mitsubishi Heavy Industries a zároveň dodal, že francúzska vláda prevezme v Alstome 20-% podiel. Tento podiel získa od spoločnosti Bouygues, ktorá momentálne vlastní v Alstome 29 %.

Ponuku GE na energetickú divíziu, ktorú firma vylepšila vo štvrtok (19. júna) ďalšími garanciami v oblasti pracovných miest a vytvorením rozhodovacej centrály vo Francúzsku, prišiel podporiť do Paríža osobne šéf americkej spoločnosti Jeff Immelt. Novú ponuku prezentoval pred predstaviteľmi Alstomu, vládou aj odborármi.

Vylepšená ponuka zahrňuje aj vytvorenie troch spoločných podnikov, v ktorých budú mať americká a francúzska firma po 50 %. Jeden bude určený pre oblasť vodnej a pobrežnej veternej energie, druhý pre oblasť distribučných sietí a tretí pre výrobu turbín pre jadrové elektrárne.

(1 EUR = 1,3588 USD)