Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Francúzsky priemysel v októbri ožil a jeho produkcia vzrástla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Výrobná produkcia v októbri medziročne mierne vzrástla o 0,1 % po znížení o 0,3 % v predchádzajúcom mesiaci.

Paríž 3. decembra (TASR) - Francúzsky priemysel v októbri ožil a jeho produkcia vzrástla po septembrovom poklese. A viac, ako odhadovali ekonómovia. Prispelo k tomu najmä silné oživenie výroby dopravných prostriedkov. Ukázali to v piatok predbežné údaje štatistického úradu INSEE.

Konkrétne, produkcia priemyslu v druhej najväčšej ekonomike eurozóny sa v októbri zvýšila o 0,9 % oproti septembru, keď medzimesačne klesla o 1,5 %. Ekonómovia pritom predpovedali, že októbrová produkcia stúpne o 0,5 %.

Štatistiky ukázali tiež, že produkcia vo výrobnom sektore sa v októbri medzimesačne zvýšila tiež o 0,9 % po znížení o 1,6 % v predchádzajúcom mesiaci. Podporilo ju silné oživenie výroby dopravných zariadení, ktorá vyskočila o 8,8 % po prepade o 8,6 % v predchádzajúcom mesiaci. Na tomto raste sa podieľala najmä výroba lietadiel a kozmických zariadení.

V porovnaní s februárom 2020, čo bol posledný mesiac pred prvým vypuknutím pandémie nového koronavírusu a zavedením prvej prísnej blokády, bola celková priemyselná produkcia vo Francúzsku v októbri nižšia o 4,5 % a výrobná produkcia o 5,3 %.

V medziročnom porovnaní sa výkon francúzskeho priemyslu v októbri znížil o 0,5 % po náraste o podobné číslo v septembri. Bol to jeho prvý medziročný pokles od februára.

Výrobná produkcia v októbri medziročne mierne vzrástla o 0,1 % po znížení o 0,3 % v predchádzajúcom mesiaci.