Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Francúzsky ropný koncern Total zaznamenal v 1. kvartáli rast zisku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Total zároveň oznámil, že v tomto roku plánuje investovať približne 13 miliárd USD.

Paríž 29. apríla (TASR) - Francúzsky ropný koncern Total zaznamenal za 1. štvrťrok prudký rast zisku, pod čo sa podpísalo zotavenie cien ropy. Firma zároveň prekonala úroveň zisku spred nástupu pandémie.

Ako informovala agentúra AFP, Total zaznamenal za prvé tri mesiace roka čistý zisk 3,3 miliardy USD (2,73 miliardy eur). Na porovnanie, pred rokom dosiahol kvartálny zisk iba 34 miliónov USD. Výsledok zároveň prekonal úroveň zisku z 1. štvrťroka 2019, teda štvrťroka, ktorý nebol ovplyvnený pandémiou nového koronavírusu. Za daný kvartál evidoval Total čistý zisk 3,1 miliardy USD.

Na konci 1. štvrťroka minulého roka, keď vlády po celom svete začali uplatňovať protipandemické opatrenia, zaznamenali ceny ropy prudký pokles. S postupným otváraním ekonomík sa však zvyšovali a v súčasnosti sa cena ropy Brent pohybuje nad 67 USD za barel (159 litrov).

Total zároveň oznámil, že v tomto roku plánuje investovať približne 13 miliárd USD. Časť z týchto investícií by mala smerovať do obnoviteľných zdrojov a produkcie elektrickej energie. Čo sa však týka situácie na ropných trhoch, tá podľa vedenia Totalu zostáva naďalej neistá a vysoko závislá od zotavovania globálnej ekonomiky.

(1 EUR = 1,2070 USD)