Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Francúzskym podnikateľom sa tento mesiac trocha zlepšila nálada

Novembrová hodnota indexu tak signalizuje, že francúzski podnikatelia sú aj naďalej pesimistickí a v najbližších mesiacoch neočakávajú zvýšenie aktivity svojich podnikov.

Paríž 25. novembra (TASR) - Francúzskym podnikateľom sa tento mesiac síce zlepšila nálada, a to viac, ako analytici očakávali, ale iba preto, že v predchádzajúcom mesiaci príslušný index, ktorý odráža ich dôveru v ekonomiku, prudko klesol, takže teraz v novembri došlo iba ku korekcii jeho hodnoty. Celková situácia v priemysle je tak stále nepriaznivá, konštatuje agentúra RTTNews.

Podľa najnovších údajov štatistického úradu INSEE sa index podnikateľskej dôvery v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v novembri 2012 zvýšil na 88 bodov z októbrových 85 bodov. Analytici pritom odhadovali, že jeho hodnota sa zvýši o niečo menej, na 87 bodov po prudkom páde v októbri, keď sa dostal na najnižšiu úroveň za tri roky.

Novembrová hodnota indexu tak signalizuje, že francúzski podnikatelia sú aj naďalej pesimistickí a v najbližších mesiacoch neočakávajú zvýšenie aktivity svojich podnikov. Hodnota príslušného indexu, ktorý odráža ich očakávania, tak stále zostáva záporná, aj keď v novembri vzrástla na -7 bodov z -9 bodov v októbri.

Čo sa týka jednotlivých ukazovateľov, na základe ktorých sa určuje hodnota indexu dôvery, indikátor ďalšieho vývoja exportu v novembri stagnoval rovnako ako subindex, ktorý odráža zásoby hotových výrokov na sklade, ale ukazovateľ nových objednávok mierne vzrástol.