Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Frankfurtský automobilový veľtrh IAA prilákal rekordne málo ľudí

IAA, archívna snímka Foto: TASR/AP

Zatiaľ nie je jasné, či sa IAA bude o dva roky opäť konať vo Frankfurte nad Mohanom.

Frankfurt nad Mohanom 22. septembra (TASR) - Frankfurtský automobilový veľtrh IAA tento rok prilákal rekordne nízky počet návštevníkov. Nemecké Združenie automobilového priemyslu (VDA) pri ukončení veľtrhu oznámilo, že napočítalo zhruba 560.000 návštevníkov. Na minulom ročníku pred dvomi rokmi ich bolo 810.000 a v roku 2015 navštívilo výstavné plochy až 932.000 ľudí.

Tohtoročný prepad pripisuje prezident VDA Bernhard Mattes okrem iného neúčasti dôležitých automobiliek z Japonska, USA, Francúzska a Talianska. Počet vystavovateľov klesol z takmer 1000 na 838.

Diskusia o ochrane klímy vyvoláva na automobilky a ich dodávateľov zvýšený finančný tlak. Počas prvého výstavného víkendu naviac ekologickí aktivisti blokovali hlavný vstup na výstavisko. Po novinárskych a odborných dňoch si verejnosť mohla od 14. septembra urobiť názor na novinky, napríklad v oblasti elektrickej mobility.

Zatiaľ nie je jasné, či sa IAA bude o dva roky opäť konať vo Frankfurte nad Mohanom. Diskutuje sa o novom koncepte s meniacimi sa lokalitami. Mattes chce rozhodnutie o budúcom mieste konania veľtrhu dosiahnuť do konca tohto roka.

Podľa agentúry DPA je zjavné, že pre Mattesa išlo o posledný IAA vo funkcii prezidenta VDA. V deň otvorenia veľtrhu totiž ohlásil svoj odchod ešte tento rok. Otázka nástupcu prezidenta vplyvnej lobistickej skupiny je zatiaľ otvorená.