Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Freddie Mac: Úrokové sadzby z hypoték v USA klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pre potenciálnych kupcov nehnuteľností môže zníženie úrokových sadzieb predstavovať určitú úľavu.

Washington 31. decembra (TASR) - Úrokové sadzby z hypoték v USA tento týždeň klesli, pričom úroková sadzba pri najpopulárnejších úveroch na bývanie dosiahla najnižšiu úroveň za posledných sedem mesiacov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako uviedla v závere tohto týždňa hypotekárna agentúra Freddie Mac, priemerná sadzba referenčného 30-ročného úveru na bývanie dosiahla tento týždeň 6,61 % oproti 6,67 % v predchádzajúcom týždni. Sadzby tak klesli deviaty týždeň po sebe, pričom sa dostali na najnižšiu úroveň od mája. Od októbra, keď zaznamenali 7,79 %, tak klesli už o viac než celý percentuálny bod.

Pre potenciálnych kupcov nehnuteľností môže zníženie úrokových sadzieb predstavovať určitú úľavu. Na druhej strane, obmedzená ponuka starších domov na trhu predstavuje z pohľadu dostupnosti problém.

"Pokles úrokových sadzieb z hypoték zvyšuje predpoklad, že ceny sa v roku 2024 začnú zvyšovať skôr než zvyčajne," povedal Keith Gumbinger, viceprezident HSH.com. Vyššie ceny tak vymažú časť pozitív vyplývajúcich zo zníženia úrokových sadzieb, dodal.