Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Finančná správa bude kontrolovať nechtové štúdiá a skrášľovacie salóny

Ilustračné foto Foto: TASR

Finančná správa (FS) pokračuje v kontrolách, ktoré sú zamerané na dodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice aj počas jesene.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Finančná správa (FS) pokračuje v kontrolách, ktoré sú zamerané na dodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice aj počas jesene. Nová kontrolná akcia bude realizovaná počas októbra v nechtových štúdiách a podobných skrášľovacích salónoch. V utorok o tom informovala hovorkyňa FS Martina Rybanská.

"Finančná správa sa na tento segment zamerala aj z toho dôvodu, že tieto služby patria medzi najrizikovejšie z pohľadu priznávania tržieb. Až polovica daňovníkov, fyzických a právnických osôb, v tejto oblasti vykázala za rok 2022 tržby nižšie ako 5300 eur a štvrtina deklarovala nulový zisk alebo daňovú stratu," priblížila Rybanská.

Občania, ktorí majú práve v tomto type prevádzok skúsenosti s nevydávaním pokladničných dokladov, posielajú FS tipy. Kontrolóri budú prevádzky navštevovať, no kontroly môžu byť realizované aj prostredníctvom monitoringu. Kontrolóri sa tak priamo na mieste napoja na systém e-kasa a porovnajú zaevidované tržby s reálnym poskytnutím služby.

FS uviedla, že podnikateľov o kontrole informuje s cieľom, aby dbali na dodržiavanie zákona a mohli sa tak vyhnúť prípadným sankciám. "Cieľom finančnej správy totiž nie je rozdávať pokuty, ale podporiť dobrovoľné plnenie daňových povinností. Zároveň je povinnosťou finančnej správy zabezpečiť, aby podnikatelia dodržiavali zákon a zákazníkom vydávali pokladničné doklady," uviedla Rybanská.

Ak majú občania skúsenosť s vydávaním neúplných alebo falošných pokladničných dokladov, môžu to FS nahlásiť prostredníctvom e-mailovej adresy.