Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Cez POS terminály uhradili v apríli a máji dlžníci takmer 180.000 eur

Na snímke budova Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky na Mierovej ulici, foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Zachar

Finančná správa upozornila, že úhrada platobnou kartou nie je možná v prípade, ak ešte nedoplatok nevznikol.

Bratislava 30. mája (TASR) - Vzniknutý daňový nedoplatok je od januára možné uhradiť aj platobnou kartou. Finančná správa (FS) SR pre daňových exekútorov zabezpečila celkovo 36 kusov POS terminálov pre celé Slovensko a zaznamenáva nárast úhrad touto formou. Za apríl a máj bolo prostredníctvom POS terminálov zrealizovaných 158 platieb, čo predstavuje nárast oproti prvému štvrťroku približne o 144 %. Celková uhradená suma bola 179.903 eur, uviedla v utorok FS.

"Podmienkou na úhradu nedoplatku takýmto spôsobom je celková evidovaná výška nedoplatku presahujúca 170 eur. Samotná výška úhrady môže byť, samozrejme, aj nižšia, to znamená pod touto hranicou," priblížila FS. Ku koncu mája bolo touto formou úhrady zrealizovaných spolu 320 platieb v celkovej sume 304.767 eur.

Daňový dlžník môže uhradiť nedoplatok platobnou kartou napríklad, keď zistí, že mu bol zo strany daňového úradu zablokovaný účet v banke, po doručení daňovej exekučnej výzvy, pri prerokovaní nedoplatku na daňovom úrade s príslušným exekútorom či priamo počas návštevy prevádzky daňovým exekútorom. Stačí použiť platobnú kartu a dlžnú sumu zaplatiť.

Finančná správa upozornila, že úhrada platobnou kartou nie je možná v prípade, ak ešte nedoplatok nevznikol, ani v prípade, ak celkový nedoplatok dotknutého dlžníka v úhrne nepresiahol výšku 170 eur a ešte nebol odstúpený na vymáhanie. V týchto prípadoch je daňový subjekt povinný postupovať podľa inštrukcií zverejnených na portáli finančnej správy.