Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Colníci vybavili takmer 50.000 zásielok z Veľkej Británie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Colný úrad v Banskej Bystrici

Najväčší nárast zaznamenali colníci na pobočke na bratislavskom medzinárodnom letisku M. R. Štefánika, informovala v pondelok Finančná správa (FS) SR.

Bratislava 14. júna (TASR) – Zásielky z Veľkej Británie, ktorá už od januára nie je súčasťou EÚ, sa podieľajú na rastúcom počte colných vyhlásení. Od začiatku roka do konca mája vybavili colníci spolu 48.325 colných vyhlásení na dovoz tovaru zo Spojeného kráľovstva, z toho 33.288 skončilo na Colnom úrade Bratislava. Najväčší nárast zaznamenali colníci na pobočke na bratislavskom medzinárodnom letisku M. R. Štefánika, informovala v pondelok Finančná správa (FS) SR.

„Colný úrad (CÚ) Bratislava za prvých päť mesiacov tohto roka prerokoval viac ako 68 % všetkých zásielok prichádzajúcich z tejto tretej krajiny na Slovensko,“
uviedla hovorkyňa CÚ Bratislava Drahomíra Adamčíková. Okrem pobočky na letisku M.R. Štefánika vybavila takmer tretinu všetkých zásielok z Veľkej Británie pobočka CÚ Pošta. Na tieto pobočky prichádzajú prevažne zásielky s nízkou hodnotou pre fyzické osoby, v ktorých sa nachádza jeden či dva kusy tovaru. Avšak aj takéto balíky z tretej krajiny treba podrobiť colnej kontrole.

Oproti roku 2020 vzrástla vymeraná výška colného dlhu na CÚ Bratislava vďaka zásielkam z Veľkej Británie o vyše 21 miliónov eur, z čoho desať miliónov eur tvoria komponenty do automobilov. Celkovo vzrástla výška colného dlhu zo všetkých tretích krajín v rámci tohto úradu o vyše 53 miliónov eur. Podľa Adamčíkovej však ide len o postupné dorovnávanie hodnôt z roku 2019, teda spred obdobia pandémie.