Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Finančná správa ruší ďalších 13 kontaktných miest daňových úradov

Na archívnej snímke prezident Finančnej správy (FS) Jiří Žežulka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Žežulka pripomenul, že klienti už môžu s finančnou správou komunikovať cez viaceré kanály, ktoré chce naďalej posilňovať.

Bratislava 28. júla (TASR) - K 1. decembru tohto roka plánuje finančná správa (FS) znížiť počet kontaktných miest daňových úradov na Slovensku o 13. Dotknutých zamestnancov chce presunúť v rámci krajov na svoje väčšie pobočky, informovala vo štvrtok FS. V prípade ďalších dvoch kontaktných miest dôjde k transformácii na pobočku daňového úradu. Štát podľa prezidenta FS Jiřího Žežulku ušetrí optimalizáciou približne milión eur ročne.

Žežulka pripomenul, že klienti už môžu s finančnou správou komunikovať cez viaceré kanály, ktoré chce naďalej posilňovať. K prehodnoteniu fungovania kontaktných miest daňových úradov FS priviedlo napredovanie elektronickej komunikácie, pokles počtu spravovaných subjektov či menej fyzických návštev klientov.

"Technologické napredovanie spoločnosti, zmeny v podnikateľskom prostredí, väčší dôraz na informatizáciu a zjednodušenie komunikácie občana so štátnou správou však v súčasnosti vedú finančnú správu k prehodnoteniu organizácie práce na týchto kontaktných miestach," skonštatoval Žežulka. V prípade Kežmarku a Sabinova dôjde k transformácii na pobočku. Zrušenie sa dotýka Hurbanova, Kolárova, Hlohovca, Šamorína, Revúcej, Detvy, Sniny, Levoče, Stropkova, Moldavy nad Bodvou, Sobraniec, Veľkých Kapušian a Gelnice.

Rušené kontaktné miesta podľa FS navštevujú klienti minimálne a klesá aj počet spravovaných subjektov. Podnikatelia komunikujú s FS povinne elektronicky a fyzické osoby kontaktné miesta vyhľadávajú najmä v čase podávania daňových priznaní k dani z príjmov, prípadne pri darovaní podielových daní. Žežulka pripomenul, že rušenie kontaktných miest nie je novinkou a už v uplynulých rokoch ich zaniklo 18.