Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

VIDEO:Služobné psy odhalili viac ako 3 mil. kusov nelegálnych cigariet

Na Výcvikovom stredisku služobnej kynológie v Gajaroch sa konal Novinársky deň Finančného riaditeľstva SR 23. augusta 2022 v Gajaroch. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR - Martin Baumann

Nasadenie služobných psov tak výrazne prispelo k ochrane štátneho rozpočtu pred finančnými únikmi, uviedla Finančná správa (FS) SR.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Služobná kynológia je neoddeliteľnou súčasťou finančnej správy a len za minulý rok sa služobným psom podarilo odhaliť viac ako tri milióny kusov nelegálnych cigariet a takmer 50 kilogramov drog. Nasadenie služobných psov tak výrazne prispelo k ochrane štátneho rozpočtu pred finančnými únikmi, uviedla v utorok Finančná správa (FS) SR.

V súčasnosti má finančná správa k dispozícii 50 služobných psov vycvičených najmä na vyhľadávanie drog, tabakových výrobkov, CITES (chránené druhy rastlín a živočíchov) a finančnej hotovosti. "V roku 2021 služobné psy finančnej správy vykonali celkovo 7334 kontrol v cestnej, vlakovej, poštovej a leteckej doprave, ako aj pri domových prehliadkach. Vďaka ich asistencii sa príslušníkom finančnej správy podarilo v 102 prípadoch zaistiť nelegálny tabak a tabakové výrobky a v 112 prípadoch išlo o záchyty drog," priblížila hovorkyňa FS Martina Rybanská.
Na Výcvikovom stredisku služobnej kynológie v Gajaroch sa konal Novinársky deň Finančného riaditeľstva SR 23. augusta 2022 v Gajaroch. FOTO TASR - Martin Baumann
Foto: TASR - Martin Baumann


Najviac drogových záchytov sa vlani podarilo dosiahnuť belgickému ovčiakovi Britovi z Colného úradu Žilina, ktorý si na svoje konto pripísal celkovo 31 úspešných zásahov. Sučke Jene sa zase až 21-krát podarilo objaviť nelegálne prevážané cigarety. K najväčším úlovkom drog v uplynulom roku určite patril medializovaný prípad z hraničného priechodu Vyšné Nemecké, keď sučka Yassi spoľahlivo potvrdila prítomnosť drogy v návese nákladného automobilu. Z konštrukčných dutín bolo vybratých až 33 kilogramov hašiša.



Kynológovia FS využívajú na výcvik psov svoje stredisko v Gajaroch, ktoré na tento účel slúži už od roku 1997. V stredisku sa ročne uskutoční približne 100 kynologických kurzov rôzneho zamerania, pričom má aj medzinárodný význam, keďže sa v ňom pravidelne stretávajú špecialisti z celej Európy. Finančná správa okrem toho úzko spolupracuje aj s ďalšími ozbrojenými zbormi Slovenskej republiky.