Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

FS: Vlaňajšie priznanie k DPH je treba podávať na starých tlačivách

Finančná správa Foto: TASR - Martin Baumann

Daňové priznanie k dani z nehnuteľností je povinný podať každý daňovník, ktorému v minulom roku vznikla daňová povinnosť k dani z nehnuteľností.

Bratislava 20. januára (TASR) - V pondelok (25. 1.) je posledný termín na podanie daňového priznania k dani z pridanej hodnoty (DPH) a kontrolného výkazu k DPH za december 2020, prípadne za 4. štvrťrok 2020. Klienti finančnej správy si však musia dať pozor na eFormulár, ktorý použijú. Daňové priznanie je potrebné podať ešte na eFormulári platnom od 1. 1. 2020. Nový formulár je potrebné prvýkrát použiť za zdaňovacie obdobie január 2021, upozornila v stredu Finančná správa (FS) SR.

FS upozornila aj na podávanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel. Daňové priznania za zdaňovacie obdobie končiace 30. novembra 2020 a 31. decembra 2020 musia byť podané na novom vzore DMVv20. Novelou zákona o dani z motorových vozidiel schválenou parlamentom 5. novembra minulého roka, sa lehota na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel posunula z 31. januára na 31. marec 2021. Podnikatelia tak majú tento rok na podanie daňového priznania o dva mesiace viac času. Do tohto termínu je potrebné vykonať aj úhradu tejto dane.

Okrem DPH a viacerých povinností súvisiacich so spotrebnými daňami je koniec januára aj termínom pre podanie daňového priznania k dani z nehnuteľností. Nakoľko tento deň v tomto roku pripadne na nedeľu, termín na podanie daňového priznania je 1. február 2021.

Daňové priznanie k dani z nehnuteľností je povinný podať každý daňovník, ktorému v minulom roku vznikla daňová povinnosť k dani z nehnuteľností. Čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností podáva daňovník v prípade, ak sa stane vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom ďalšej nehnuteľnosti, v prípade, ak dôjde k zmene druhu alebo výmery pozemku, účelu využitia stavby, bytu alebo nebytového priestoru, alebo pri zániku vlastníctva, správy, nájmu alebo užívania nehnuteľností.