Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

FS zverejnila zoznam dokumentov, ktoré môže vyžadovať pri kontrole

Finančná správa Foto: TASR - Martin Baumann

Zverejnený materiál obsahuje základné informácie súvisiace s výkonom kontroly dane z príjmov právnickej osoby, hovorí o potrebných druhoch dokladov, dokumentov.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Finančná správa (FS) SR chce pripraviť podnikateľov na daňové kontroly a celý proces im uľahčiť. Na svojom internetovom portáli preto zverejnila materiál s informáciami o tom, aké doklady od firiem môžu byť pri daňovej kontrole dane z príjmov právnickej osoby vyžadované a čo môžu podnikatelia očakávať zo strany daňového úradu.

Daňová kontrola nemusí byť pre podnikateľov až takým strašiakom ako sa na prvý pohľad môže zdať. V záujme finančnej správy je pristupovať k daňovým subjektom korektne a celý proces kontroly im uľahčiť,“ uviedla v stredu hovorkyňa FS Martina Rybanská. Daňová kontrola podľa hovorkyne nemá vždy len represívny charakter, v mnohých prípadoch predstavuje pre daňové subjekty aj možnosť overenia a potvrdenia správnosti údajov uvádzaných v daňovom priznaní, a teda povinnosti voči štátnemu rozpočtu.

Zverejnený materiál obsahuje základné informácie súvisiace s výkonom kontroly dane z príjmov právnickej osoby, hovorí o potrebných druhoch dokladov, dokumentov a o informáciách dôležitých pre vykonanie kontroly. Finančná správa v ňom zverejnila aj zostavy potrebné na vykonanie daňovej kontroly s možnosťou ich predloženia v elektronickej podobe. Okrem toho sú v dokumente uvedené aj oblasti, na ktoré môže byť daňová kontrola zameraná. „Aj týmto spôsobom chce finančná správa pomôcť daňovým subjektom zvládnuť bez zbytočného stresu daňovú kontrolu,“ dodala Rybanská.