Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

FS:Prihlasovanie na portál je z dôvodu odstávky slovensko.sk nefunkčné

Finančná správa Foto: TASR - Martin Baumann

Generálny riaditeľ NASES Pavel Karel v utorok na tlačovej konferencii v reakcii na novinárske otázky nevylúčil, že dôvodom výpadku je poškodený kábel.

Bratislava 20. júla (TASR) - Finančná správa (FS) SR v stredu upozornila, že používatelia portálu finančnej správy sa dočasne nemôžu registrovať, prihlásiť do svojej osobnej internetovej zóny pomocou eID karty a podpisovať podania kvalifikovaným elektronickým podpisom. Rovnako nie sú dostupné aplikácie eDane. Dôvodom je mimoriadna odstávka Ústredného portálu verejnej správy slovensko.sk.

"Finančná správa nemá dosah na fungovanie stránky www.slovensko.sk. Je však povinná využívať ju pri prístupe na svoj portál a tiež pri podpisovaní dokumentov," uviedla FS s tým, že prihlásenie pomocou ID a hesla a podpisovanie dokumentov elektronickou značkou je funkčné.

Ústredný portál verejnej správy slovensko.sk bol nedostupný už v utorok (19. 7.) a ako dôvod uvádzal neočakávaný výpadok. Dočasne nefungovali ani ďalšie štátne weby ako vlada.gov.sk či korona.gov.sk. Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES), ktorá portál prevádzkuje, pre TASR avizovala, že oficiálne stanovisko pošle po vyriešení a preverení vzniknutého problému.

Generálny riaditeľ NASES Pavel Karel v utorok na tlačovej konferencii v reakcii na novinárske otázky nevylúčil, že dôvodom výpadku je poškodený kábel. "Vyzerá to tak, že ten problém bude asi fyzického charakteru a niekde neďaleko. Indícia je, že asi je niekde preťatý kábel," doplnil.