Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

G. Matečná: Farmári, ktorí žiadajú memorandum, by ho mali pripraviť

Na archívnej snímke Gabriela Matečná. Foto: TASR - Marko Erd

Iniciatíva poľnohospodárov informovala, že nespokojní farmári zvolali na piatok o 13.00 hod na Tyršovo nábrežie v Bratislave - Petržalke okrúhly stôl.

Bratislava 22. júna (TASR) - Protestujúci farmári, ktorí požadujú od Koaličnej rady memorandum, by ho mali pripraviť. Uviedla to podpredsedníčka vlády a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS) na margo okrúhleho stola politických strán, ktorý zvolala na dnešné popoludnie o 13.00 h Iniciatíva poľnohospodárov.



"Tí, ktorí sú von a majú nejaké požiadavky a stále hovoria o memorande, od nich očakávame, že memorandum pripravia. Zatiaľ hovoríme len o nejakých virtuálnych veciach a požiadavkách. My nevieme, k čomu sa máme ďalej vyjadriť. Netušíme, o aké opatrenia ide, pretože sa jedná o malú skupinu farmárov," povedala agroministerka. Upozornila zároveň, že MPRV SR zastupuje nielen protestujúcu skupinu farmárov, ale ďalšie desiatky tisíc poľnohospodárov.

"My by sme chceli urobiť spoločný okrúhly stôl so všetkými protagonistami, ktorých sa poľnohospodárstvo týka tak, aby sa spoločne urobilo nie memorandum, ale koncepcia (rozvoja poľnohospodárstva) do roku 2030, ktorá by mala byť záväzná pre všetkých a mala by byť konsenzom toho, aké poľnohospodárstvo máme dnes a kam sa s ním chceme dostať o 20 rokov. Ak nájdeme spoločný priestor so všetkými samosprávnymi inštitúciami, treba minimálne rok na to, aby sme zanalyzovali stav, aký máme a navrhli opatrenia tak, aby boli aj realizovateľné," vyhlásila šéfka agrorezortu.

Iniciatíva poľnohospodárov informovala, že nespokojní farmári zvolali na piatok o 13.00 hod na Tyršovo nábrežie v Bratislave - Petržalke okrúhly stôl so zástupcami parlamentných strán (okrem ĽS Naše Slovensko) a nezaradenými poslancami, ako aj so zástupcami mimoparlamentných strán, ako KDH, SMK, Spolu - občianska demokracia, Progresívne Slovensko. Cieľom diskusie má byť podpísanie memoranda o reforme poľnohospodárstva. Jeho súčasťou má byť harmonogram krokov s legislatívnymi návrhmi, ktoré budú riešiť priority farmárov z Košickej výzvy.