Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

G. MATEČNÁ: Zákon o nadobúdaní pôdy obmedzuje aj slovenských roľníkov

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Cudzincom podľa ministerky v nákupe poľnohospodárskej pôdy v podstate nemožno zabrániť, pretože často pôdu nakupujú cez slovenské právnické osoby, ktoré môžu predať aj s vlastníckymi vzťahmi k pôde.


Bratislava 26. februára (TASR) - Súčasný zákon o nadobúdaní pôdy obmedzuje aj slovenských roľníkov. Uviedla to šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) k novele zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorú by agrorezort chcel predložiť na marcovú schôdzu Národnej rady (NR) SR.

Cudzincom podľa nej v nákupe poľnohospodárskej pôdy v podstate nemožno zabrániť, pretože často pôdu nakupujú cez slovenské právnické osoby, ktoré môžu predať aj s vlastníckymi vzťahmi k pôde. "Čiastočne sa znemožní nákup pôdy od fyzických osôb, aby sa zabránilo totálne špekulatívnym nákupom," poznamenala.

Z novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku z dielne MPRV SR vyplýva, že podmienka 10-ročného trvalého pobytu, respektíve sídla osoby - záujemcu o nákup pôdy v SR sa zo zákona vypustí. Tým sa podľa rezortu pôdohospodárstva odstráni riziko neprimeraného obmedzenia prístupu k vlastníctvu poľnohospodárskych pozemkov pre osoby, ktoré túto podmienku neplnia, a to bez ohľadu na to, či ide o subjekty zo SR, alebo z ostatných členských štátov EÚ. "Táto podmienka navyše negatívne ovplyvňovala aj prístup aktívnych poľnohospodárov vykonávajúcich činnosť v Slovenskej republike k vlastníctvu poľnohospodárskej pôdy," priblížilo MPRV.

Dôvodom predloženia návrhu novely zákona je podľa MPRV aj konanie Európskej komisie (EK) proti SR vo veci údajného porušenia Zmluvy o fungovaní EÚ z dôvodu neprimeraného zásahu do voľného pohybu kapitálu a slobody usadiť sa, ktoré malo byť spôsobené prijatím zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku v roku 2014.

Podľa EK je v rozpore s uvedenými zásadami podmienka 10-ročného trvalého pobytu (sídla) záujemcu o nadobudnutie vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ďalej prednosť záujemcu z nižšieho ponukového stupňa pred záujemcom z vyššieho ponukového stupňa a podmienka aspoň 3-ročného výkonu podnikania v poľnohospodárskej výrobe na strane záujemcu. EK vyjadrila zároveň obavu z narušenia zásady oddelenosti priamych platieb.

Druhým dôvodom predloženia návrhu novely zákona je podľa rezortu pôdohospodárstva potreba zvýšenia transparentnosti na trhu s poľnohospodárskymi pozemkami a jeho verejnosti. "Transparentnosť a verejnosť trhu s poľnohospodárskou pôdou je jedným z hlavných cieľov zákona vôbec, pričom hlavným nástrojom je stupňovitý proces ponuky, ktorý sa realizuje v zásade prostredníctvom on-line Registra zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Doplnením tohto systému bude zriadenie elektronickej evidencie tzv. evidovaných poľnohospodárov," dodalo MPRV.