Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

G. Šimkus: ECB by mohla zvýšiť úrokové sadzby v júni aj júli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Myslím si, že v júni aj júli sa kľúčové úrokové sadzby zvýšia o 25 bázických bodov, povedal guvernér litovskej centrálnej banky Gediminas Šimkus pre médiá vo Vilniuse.

Vilnius 30. mája (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) by mohla zvýšiť úrokové sadzby na obidvoch najbližších zasadnutiach, teda v júni aj júli. Povedal to v utorok guvernér litovskej centrálnej banky Gediminas Šimkus. Pridal sa tak k stále väčšej skupine zástupcov ECB, podľa ktorých očakávané júnové zvýšenie úrokových sadzieb nebude posledné. Otázkou zostáva, či banka urobí tento krok aj v septembri. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Myslím si, že v júni aj júli sa kľúčové úrokové sadzby zvýšia o 25 bázických bodov," povedal Šimkus pre médiá vo Vilniuse. "Urobí však ECB rovnaký krok aj v septembri? Na túto otázku je zatiaľ priskoro odpovedať," dodal.

Ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb podporuje stále viac centrálnych bankárov a podobne sa pred necelými dvoma týždňami vyjadrila aj šéfka ECB Christine Lagardová, keď pre španielske médiá naznačila, že sprísňovanie menovej politiky sa ešte neskončilo. "V prípade úrokových sadzieb nemôžeme poľaviť. Máme nejaký cieľ, ktorý musíme dosiahnuť," povedala v rozhovore pre španielsku televíziu TVE poukazujúc na strednodobý inflačný cieľ ECB. Ten banka stanovila na 2 %.