Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

G. Timčenko odstúpil z predstavenstva plynárenskej firmy Novatek

Gennadij Timčenko Foto: youtube

Timčenko bol aj jedným zo zakladateľov vo Švajčiarsku sídliacej firmy obchodujúcej s ropou Gunvor.

Moskva 21. marca (TASR) - Ruský oligarcha Gennadij Timčenko rezignoval v pondelok na svoju funkciu člena predstavenstva súkromnej ruskej plynárenskej spoločnosti Novatek. Timčenko bol jedným z prvých oligarchov zaradených na sankčný zoznam Európskej únie za inváziu Ruska na Ukrajinu. Na sankčnom zozname USA je už osem rokov, informovala agentúra Reuters.

Novatek, najväčší privátny producent plyn v Rusku, dôvody rezignácie oligarchu, ktorý bol v predstavenstve firmy od roku 2009, neuviedol. Timčenko tak však urobil tri týždne po tom, ako ho Európska únia a Británia v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu zaradili spolu s ďalšími oligarchami blízkymi ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi na sankčný zoznam.

Timčenko, ktorý je už od anexie Krymu Ruskom v roku 2014 na sankčnom zozname Spojených štátov, bol vlani šiestym najbohatším spomedzi ruských miliardárov. Podľa údajov časopisu Forbes dosahovala hodnota jeho majetku ku koncu minulého roka 22 miliárd USD (19,99 miliardy eur), od začiatku roka sa však prudko znížila.

Timčenko bol aj jedným zo zakladateľov vo Švajčiarsku sídliacej firmy obchodujúcej s ropou Gunvor. Svoj podiel v tejto spoločnosti predal v roku 2014 po tom, ako USA uvalili na neho sankcie.

(1 EUR = 1,1008 USD)