Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

G20 sľúbila, že sa vyhne zbytočným prekážkam v obchode

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Svetová obchodná organizácia (WTO) a Medzinárodný menový fond (MMF) minulý mesiac upozornili na rast vývozných obmedzení.

Rijád 15. mája (TASR) - Skupina 20 najväčších ekonomík sveta G20 sľúbila, že sa vyhne zbytočným prekážkam v obchode so základným tovarom vrátane potravín počas pandémie nového koronavírusu. Uvádza sa to vo vyhlásení ministrov obchodu G20, ktoré zverejnili vo štvrtok (14. 5.) večer.

Svetová obchodná organizácia (WTO) a Medzinárodný menový fond (MMF) minulý mesiac upozornili na rast vývozných obmedzení.

Pandémia vyvolala zmätok v medzinárodnom obchode a nasmerovala globálnu ekonomiku do hlbokej recesie, najhoršej od tzv. veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia.

Očakáva sa, že globálny obchod zaznamená tento rok dvojciferný pokles objemu takmer vo všetkých regiónoch, informovala WTO.

Ministri obchodu a investícií krajín G20 uviedli, že ak aj sú potrebné vývozné obmedzenia, ktoré sa týkajú dodávok dôležitých zdravotníckych potrieb a iného základného tovaru, musia byť „primerané, transparentné a dočasné“ a nesmú vytvárať „zbytočné prekážky obchodu alebo narušiť globálne dodávateľské reťazce“.

Na videokonferencii, ktorú organizovala Saudská Arábia, sa ministri zaviazali, že sa „zdržia zavádzania vývozných obmedzení na poľnohospodárske výrobky“ a vyhnú sa „zbytočnému hromadeniu potravín“.

MMF a WTO minulý mesiac vyjadrili obavy z možného „prerušenia dodávok“ v dôsledku pribúdajúcich vývozných obmedzení, ktoré obmedzujú obchod s kľúčovými zdravotníckymi potrebami a potravinami. Vyzvali pritom globálnych lídrov, aby sa zdržali zavádzania takýchto obmedzení.

Prerušenie dodávateľských reťazcov by mohlo „predĺžiť a prehĺbiť zdravotnú a hospodársku krízu“, varovali obe inštitúcie.