Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

G20 varuje, že globálne zotavovanie ekonomík bude nerovnomerné

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska únia deň pred samitom, vyzvala krajiny G20, aby počas pandémie urobili viac pre chudobnejšie štáty.

Rijád/Brusel 20. novembra (TASR) - Členovia skupiny G20, dvadsiatich najväčších ekonomík sveta, sa zaviazali, že budú aj naďalej robiť všetko pre to, aby potlačili pandémiu ochorenia COVID-19. V návrhu spoločného komuniké, ktorý získali niektoré agentúry pred sobotným (21.11.) virtuálnym samitom, G20 varuje, že globálne hospodárske oživenie zostáva „nerovnomerné, vysoko neisté a podlieha zvýšeným rizikám poklesu“.

Predsedajúcou krajinou G20 je aktuálne Sudská Arábia. Na záver zasadania zverejní skupina konečné vyhlásenie.

V jeho návrhu však lídri G20 skonštatovali, že tzv. koronakríza najviac zasiahla najzraniteľnejšie skupiny v spoločnosti. Uviedli tiež, že niektoré krajiny budú možno potrebovať oddlženie nad rámec dočasného zmrazenia oficiálnych splátok ich dlhov, ktoré sa končí v júni 2021.
Summit G20 v japonskej Osake, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) v piatok, deň pred samitom, vyzvala krajiny G20, aby počas pandémie urobili viac pre chudobnejšie štáty. Okrem pomoci s vakcínou chce EÚ presadiť aj ďalšie oddlžovanie a ambiciózne opatrenia v oblasti klímy.

Podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej blok odhaduje, že ďalších 4,2 miliardy eur bude potrebných na zabezpečenie dodávok vakcín pre chudobnejšie krajiny. A budú potrebovať aj testy a lieky. Celkové náklady tak budú oveľa vyššie.