Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

G7 sľúbila ďalšie miliardy dolárov na očkovanie v chudobných krajinách

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Layenová (vpravo) a predseda Európskej rady Charles Michel sa pripravujú na virtuálny summit G7 v Bruseli v piatok 19. februára 2021.Ide o prvé medzinárodné rozhovory, na ktorých sa zúčastní nový americký prezident Joe Biden. Hlavnou témou je boj proti koronavírusovej pandémii. Foto: TASR/AP

Lídri sa tiež prikláňajú k spoločnému výraznejšiemu prístupu vo vzťahu k Číne, ktorá je pravidelne obviňovaná z nekalých obchodných praktík.

Berlín 19. februára (TASR) - Skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) prisľúbila v piatok ďalšie viac ako štyri miliardy amerických dolárov na globálnu očkovaciu kampaň v chudobnejších krajinách. Uvádza sa to vo vyhlásení lídrov G7, o ktorom informovala agentúra DPA.

Podľa vyhlásenia, ktoré zverejnili v závere piatkového virtuálneho summitu G7, plánujú tieto krajiny v roku 2021 tiež "obrat k multilateralizmu".

Lídri sa okrem toho prikláňajú k spoločnému výraznejšiemu prístupu vo vzťahu k Číne, ktorá je pravidelne obviňovaná z nekalých obchodných praktík. Vyzývajú na "spoločný postoj", ako sa vyrovnať s praktikami a politikami, ktoré "nie sú trhovo orientované".