Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Galek: Vláda sa chce vyhnúť sporom pri VHZ, mení preto legislatívu

Na snímke štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek (SaS) odchádza po 100. rokovaní vlády SR o aktuálnej situácii v energetike v Bratislave 2. septembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Štát chce mať väčšiu právnu istotu pri riešení krízy v energetike. Pred tým, ako prijme uznesenie o všeobecnom hospodárskom záujme v oblasti plynu a elektriny, sa musia zmeniť štyri zákony.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Štát chce mať väčšiu právnu istotu pri riešení krízy v energetike. Pred tým, ako prijme uznesenie o všeobecnom hospodárskom záujme v oblasti plynu a elektriny, sa musia zmeniť štyri zákony. Tie už má ministerstvo hospodárstva nachystané a najneskôr v utorok (6. 9.) ich dá do pripomienkového konania. Po pondelkovom rokovaní vlády to povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

"Dnešná vláda nebola o prijímaní opatrení, bola o informovaní, a rozhodnutie, ktoré bolo dnes bolo prijaté, je, že do riadneho legislatívneho procesu idú návrhy ministerstva hospodárstva, vďaka ktorým bude uvoľnené schválenie rozhodnutia o všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ)," povedal Galek. Dodal, že na rokovaní boli rozdelené úlohy súvisiace s energetikou aj ďalším ministerstvám a vláda by sa mala tejto téme venovať opäť v stredu (7. 9.) na riadnom rokovaní.



Štát bude podľa VHZ môcť ovplyvňovať dodávky a ceny aj inej elektriny, než bolo dohodnuté v zmluve so Slovenskými elektrárňami. Návrhy rezortu by sa preto mali za sedem dní dostať do parlamentu a mali by byť schválené v skrátenom legislatívnom konaní. Potom už podľa Galeka nebude nič brániť prijatiu uznesení o VHZ vládou.

"Nasledovať bude rozhodnutie, ktoré je takisto pripravené. V tomto rozhodnutí budú riešené aj všetky ostatné detaily," dodal Galek. Téme energetickej bezpečnosti a cien energií sa bude venovať i rada ministrov EÚ pre energetiku, ktorá zasadne v piatok (9. 9.) v Bruseli.