Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

GALKO: Pri bytovom komplexe Five Stars Residence je nová daňová kauza

Ľubomír Galko Foto: TASR/Štefan Puškáš

Uviedol to dnes na tlačovej besede podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Bratislava 29. marca (TASR) – V prípade bratislavského bytového komplexu Five Stars Residence sa objavila nová daňová kauza. Je ňou podozrenie z vyhýbania sa plateniu dane z pridanej hodnoty (DPH) a dane zo zisku pri predaji 17 bytov v uvedenom komplexe. Uviedol to dnes na tlačovej besede strany Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) podpredseda SaS Ľubomír Galko. Štát pri "jednoeurovom prevode" podľa SaS pre nečinnosť polície mal prísť na DPH o asi 680.000 eur.

Staviteľ komplexu - Real Štúdio K.F.A. Bratislava, s. r. o., v ktorej bol podľa jeho informácií jediným spoločníkom od 15. marca 2006 do 19. apríla 2012 podnikateľ Marian Kočner, realizovala 21. októbra 2011 prevod 17 bytov na firmu Inkasný servis, a. s., za 1 euro, teda jeden byt za 6 eurocentov. Od 26. marca 2001 dodnes je podľa SaS predsedom predstavenstva v tejto firme taktiež podnikateľ Marian Kočner.

Galko pripomenul už medializovanú kauzu, že v rovnakom bytovom komplexe sa realizoval prevod 7 bytov na firmy Rent and Wash, s.r.o., a BL–202, s.r.o., za 12 miliónov eur, teda jeden byt za 1,7 milióna eur. V období od 18. februára 2012 do 22. mája 2013 bol podľa SaS jediným spoločníkom Ladislav Bašternák. Pri tomto prevode jestvuje podľa SaS podozrenie z neoprávneného odpočtu DPH vo výške 2 miliónov eur.

Nominácia Roberta Kaliňáka (Smer-SD) na post ministra vnútra SR v tretej vláde Roberta Fica (Smer-SD) je podľa Galka teda výsmechom novej vládnej koalície na volanie verejnosti po radikálnej zmene pomerov v boji proti korupcii a tunelovaniu verejných zdrojov. "Pokrok v tejto oblasti sa nedá dosiahnuť bez silného odhodlania polície odhaľovať a usvedčovať páchateľov bez ohľadu na ich postavenie a ich politický vplyv," spresnil Galko.

"Medializované prepojenia podnikateľov Bašternáka a Kočnera, súčasných alebo bývalých ministrov vlády Smeru Jána Počiatka a Roberta Kaliňáka, ich čulé obchodné kontakty so samotným premiérom Robertom Ficom len poukazujú na zvrátenosť celého personálneho obsadenia Ministerstva vnútra (MV) SR. My sme presvedčení, že Robert Kaliňák je absolútne nevhodnou osobou na post ministra vnútra SR," dodal Galko.

Poslanci Ľubomír Galko a Daniel Lipšic si podľa MV SR dali gól do vlastnej brány. "Prípad je z roku 2011, teda z času, keď bola pri moci pravicová vláda, v ktorej ako ministri sedeli aj Galko a Lipšic. Otázka teda znie, ako to prešetrovali v tom čase, keď bola finančná a daňová správa počas pravicovej vlády v ich správe," uviedol pre TASR v reakcii na tlačovú besedu SaS a OĽaNO-NOVA hovorca MV SR Petar Lazarov.

Akékoľvek moralizovanie na adresu súčasného ministra vnútra a polície z úst týchto pánov tak podľa Lazarova vyznieva naozaj veľmi úsmevne. "Súčasné vedenie rezortu MV SR a polície má za sebou výrazné úspechy nielen v odkrývaní daňových únikov, ale aj v oblasti znižovania kriminality a zvyšovania bezpečnosti, ktoré sú ďaleko lepšie, ako keď rezort vnútra viedol Daniel Lipšic," dodal hovorca rezortu vnútra.