Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Potraviny by sa mohli predávať aj po záruke, tvrdí L. Galko

Ľubomír Galko Foto: TASR/Martin Baumann

Návrh novely chcú predložiť na rokovanie marcovej schôdze parlamentu.

Bratislava 25. februára (TASR) - Trvanlivé potraviny by malo byť možné predávať aj po lehote minimálnej trvanlivosti. Uviedli to dnes na tlačovej besede pri predstavovaní návrhu novely zákona o potravinách poslanci Národnej rady SR z opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomír Galko a Lucia Nicholsonová. Návrh novely chcú predložiť na rokovanie marcovej schôdze parlamentu.

"Naše riešenie zabezpečí, že potraviny po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti bude možné na predajniach držať a predávať ich ďalej spotrebiteľovi v tom kolobehu, bez toho, aby bola porušená akákoľvek legislatívna norma. Pretože v nami navrhovanej novele vypúšťame pojem doby minimálnej trvanlivosti z tých ustanovení, kde sa za predaj týchto produktov udeľujú buď sankcie, alebo kde sa to zakazuje," spresnil Galko.

"V prípade, že návrh bude prijatý v nami predloženej novele, tak nebude odporovať žiadnym iným legislatívnym normám," konštatoval. Predaj čerstvých potravinárskych výrobkov po lehote minimálnej trvanlivosti podľa Galka ich návrh novely zákona nezahŕňa. "My navrhujeme možnosť predaja výlučne pre potraviny, ktoré sú trvanlivé, a ktoré absolútne nie sú chybné pre obyvateľstvo, a teda nemôžu žiadnym spôsobom zdravotne ohroziť spotrebiteľov," ubezpečil.

Niektoré pokusy z minulosti umožniť predaj potravín po lehote minimálnej trvanlivosti sa podľa Nicholsonovej týkali aj požiadaviek, aby bolo možné predávať také potraviny, ktoré sú po dátume spotreby, napríklad živočíšne a mliečne výrobky. "Tento náš návrh je oveľa miernejší. V zákone riešime potraviny, ako sú strukoviny, ryža, cestoviny a iné tzv. suché výrobky," dodala.

TASR sa pokúsi získať reakciu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.